Home

Achtergrond 241 x bekeken

Veiling nalatenschap koningin Juliana

Veilinghuis Sotheby's in Amsterdam veilt in maart voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana.

De veiling wordt gehouden in opdracht van de executeuren namens de erfgenamen, de vier dochters van Juliana. Dat heeft de RVD (Rijksvoorlichtingsdienst) woensdag bekendgemaakt.

De meeste voorwerpen zijn afkomstig uit paleis Soestdijk. Het gaat om gebruiksvoorwerpen, meubilair, servies, zilver en kunstwerken. In totaal komen meer dan tienduizend objecten onder de hamer. Veel voorwerpen hebben een richtprijs tussen de 100 en 1000 euro. Zo kunnen mensen bieden op een crèmekleurig lunchservies dat door Juliana en prins Bernhard in de privé-eetkamer van paleis Soestdijk werd gebruikt. De geschatte waarde ligt tussen de 500 en 1000 euro.

Ook worden onder meer een set van 33 champagneglazen, een 63-delig verzilverd tafelbestek, achttiende-eeuwse zilveren kandelaren en een grenen kist met op de klep 'Z.K.H. Prins der Nederlanden stal Soestdijk' geveild. De verwachte totale opbrengst van de veiling is ongeveer 1,5 miljoen euro.

De opbrengst gaat naar goede doelen. Het opgehaalde bedrag wordt, na aftrek van de kosten, in twee delen gesplitst. Het eerste gedeelte gaat naar het Rode Kruis (door de vier erfgenamen samen gekozen wegens jarenlange betrokkenheid van hun moeder). De resterende opbrengst gaat in vier gelijke delen naar het Prinses Beatrix Fonds (keuze van koningin Beatrix), het Natuurcollege (keuze van prinses Irene), het Rode Kruis (prinses Margriet) en Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours (prinses Christina's keuze).

Officiële geschenken uit de nalatenschap zijn naar de Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau gegaan en staatsgeschenken naar de Stichting Koninklijke Geschenken van het Huis Oranje-Nassau. Ook zijn er voorwerpen naar instanties als Paleis Het Loo en het Instituut Collectie Nederland gegaan. ,,Na een proces van zes jaar werd duidelijk dat voor een grote hoeveelheid voorwerpen geen nieuwe bestemming was gevonden'', aldus de RVD.

De veiling wordt gehouden op 14,15, 16 en 17 maart in het gebouw van Sotheby's in Amsterdam. Er komen vijf kijkdagen voor het publiek. Sotheby's verzorgt een catalogus met foto's van de voorwerpen en bijbehorende teksten. Deze catalogus wordt begin februari uitgegegeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.