Home

Achtergrond 188 x bekeken

Trekkerbouwers herstellen dit jaar sterk met explosieve koerssprongen

Alle ellende die beursgenoteerde ondernemingen in 2008 over zich heen gestort kregen, ebt langzaam maar zeker weg.

In de agrarische sector is dit vooral te zien bij de trekkerfabrikanten Agco, Case New Holland en John Deere.

In 2008 kreeg Case New Holland door de economische crisis een koersval voor de kiezen van meer dan 76 procent. Begin 2009 werd het dieptepunt bereikt en sindsdien is de weg - weliswaar met stevige schommelingen – omhoog weer opgepakt. Het jaar 2009 werd afgerond met een koerswinst van 60 procent en daar bovenop komt dit jaar nog eens een koerswinst van meer dan 90 procent. Daarmee ligt de beurswaarde van het concern nog maar een kwart onder de piek van eind 2007.
Het Nederlandse vis- en veevoerconcern Nutreco heeft het dit jaar ook uitstekend gedaan op de beurs. De notering van dit concern ligt zelfs ruim 40 procent hoger dan eind 2007.

In de laatste week van dit jaar valt vooral de koerswinst van het Amerikaanse concern Monsanto op. Het bedrijf had dit jaar zwaar te lijden onder dalende prijzen voor glyfosaat. Maar er lijkt licht aan het eind van de tunnel. De prijzen voor dit bestrijdingsmiddel zijn de laatste tijd aan het herstellen, merken analisten op. Met name in China zou sprake zijn van flink oplopende prijzen. Deze ontwikkeling versterkt het vertrouwen dat 2011 voor Monsanto een beter jaar gaat worden en beleggers speelden daar deze week alvast op in.

Het Braziliaanse vleesconcern JBS laat deze week de sterkste daling noteren. Het bedrijf presteerde dit jaar het slechtst van alle 25 concerns in de agd.media-index. Het koersverlies in de afgelopen week vloeit echter voort uit stemmingen rond de mogelijke overname van de vleesactiviteiten van Sara Lee. Na de eerste berichten over overnamegesprekken volgden forse koerswinsten. Deze week was er echter sprake van winstnemingen, mede omdat er ook geluiden kwamen dat Sara Lee en JBS het nog niet eens konden worden over de prijs van de overname.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.