Home

Achtergrond 361 x bekeken

Teler en trekker delen schade in witlofpennen

De teelt van late witlofpennen is deels letterlijk in het water gevallen. De vorst gaf de doodsteek. Een samenloop van omstandigheden, doordat de weersomstandigheden andere oogsten zo vertraagden dit seizoen. Vooral de aardappeloogst had grote invloed.

Het gevolg: de koppen gaan kapot en juist daaruit moet de witlofkrop groeien. Pennen die nog in de grond staan, hoeven dus niet meer te worden gerooid. Zo gaat 300 van de 2.800 hectare witlofpennen in Nederland verloren. De schade moet door zowel teler als trekker worden opgehoest.

Volgens Arie Oomen van Nickerson-Zwaan worden witlofpennen deels vrij en deels op contract verhandeld. ”De nadruk ligt wel bij de contracten.”

Oomen neemt grote verschillen waar per bedrijf. ”De gelukkigen hebben voor de wateroverlast de boel binnengekregen. Anderen zijn met diverse hectares blijven zitten. Als die pennen voor een witloftrekker werden geteeld, zit je allebei met een probleem.”

Het is logisch om te denken dat er een prijsstijging inzit voor late vrije witlofpennen, aangezien er in de zomer een krapte aan uitgangsmateriaal voor de witloftrek ontstaat. Na de oogst gaan de wortelen de koeling in en worden onder de 0 graden bewaard. Volgens planning worden ze er voor de zomertrek, vanaf maart, uitgehaald. Pennen verdelen over het seizoen heeft geen zin, omdat er dan eerder tekorten ontstaan.

Daar komt bij dat de kwaliteit niet het normale niveau bereikt dit seizoen. Flevolandse pennen zijn fijn, de pennen in het Zuidwesten grover. Van fijne pennen komen minder kilo’s. Het alternatief is dat trekkers uitgangsmateriaal uit het buitenland halen. Zo is er in Frankrijk wel goed geoogst. ”Niemand geeft garantie voor goede prijzen. Als een product te duur wordt, kan het schap ook gewoon leeg raken.”

De gebeurtenissen hebben gevolgen voor volgend seizoen. Oomen: ”Mijn inschatting is dat er meer vroege rassen worden gezaaid om het gat van de late pennen enigszins te dichten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.