Home

Achtergrond

Spruiten plukken van onder de sneeuw

Dreischor – Medewerkers van Gillis Klompe uit Dreischor plukken spruiten van onder het sneeuwdek.

Er is veel sneeuw gevallen op Schouwen-Duiveland en de machine die de planten afzaagt voordat ze worden opgepakt hapert. Waar normaal achttien planten per minuut worden geplukt, komen de medewerkers nu niet verder dan tien. ”Toch loont het de moeite”, aldus Klompe. ”De samenwerking met mijn afnemer is belangrijk en bovendien liggen prijzen voor spruiten hoog. Er wordt 90 cent tot een euro per kilo betaald.”

Wiuwert – Wie door de wimpers heen kijkt, zou er een stapel met poedersuiker bestoven kerstkransjes van chocolade in kunnen zien. In werkelijkheid is het een kuilbult in de buurt van Wiuwert op het Friese platteland. Het is een rustige periode voor melkveehouders. Velen komen hooguit buiten om kuilvoer te halen. Een enkeling heeft problemen met het vorstvrij houden van de stal, maar de meesten hebben in de winter van vorig jaar de knelpunten al getackeld.
Foto Alex de Haan

Koude drukt productie shiitake in stammenteelt

Balkbrug – Kweker Menno Haveman plukt Shiitake van stammen op zijn bedrijf in Balkbrug. Haveman teelt biologisch en haalt zijn eigen stammen uit de bossen. Dat maakt de teelt lastig te plannen. ”We hebben ons er bij neergelegd dat de productie rond kerst moeilijk te plannen is. Dit jaar is het wel erger dan anders.” Hij plukt 50 procent van de normaal geplande productie in de kerstweek.

De shiitake van stammenteelt is anders dan van substraatteelt, zegt hij. ”Toch lukt het niet een meerprijs te halen. Nederland is daar nog niet aan toe.” Wel zorgt de teelt voor een vaste groep afnemers. ”Ik hoef in ieder geval niet te leuren met het product.” De lagere productie leidde niet tot extra prijsstijgingen. ”We hebben vaste afspraken met afnemers voor vaste prijzen.”

Foto Ruben Meijerink

Bieten tijdens leveren beschermen tegen de kou

Oude Pekela – De suikerbieten van Chris Dijkhuizen, akkerbouwer in het Groningse Oude Pekela, worden geladen. Het is aan het eind van de middag alweer zo koud dat zowel de bieten op de hoop als de geladen bieten zo bedekt mogelijk moeten worden gehouden. ”Het vroor enorm”, zegt Dijkhuizen over het laden van zijn bijna 9 hectare bieten. ”Ze zijn via het normale schema geleverd. De vorstschade valt volgens mij wel mee. De opbrengst schat ik op 65 ton per hectare.”

Foto Koos van der Spek

Vredig Blijham trekt veehouders

Blijham – De besneeuwde landerijen rond het Groningse Blijham geven een vredig uitzicht. In het kille licht van de winterzon blijven schapen in de buurt van hun hooi. De regio is van oorsprong een akkerbouwgebied. De laatste jaren trekken er evenwel steeds meer melkveehouders naartoe vanwege de ruimte en de verkavelingsmogelijkheden. Daarbij lijkt ’de’ mentaliteit van Groningers aan te spreken.
Foto Harry Tielman

Foto

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.