Home

Achtergrond

Smienten vernielen bloemkoolplanten

Koudekerke – Bloemkoolteler Piet Besuijen uit Koudekerke bekijkt vernielde bloemkoolplanten. Circa duizend smienten hebben voor en tijdens kerst zo’n 10 hectare winterbloemkool aangevreten.

Koudekerke – Bloemkoolteler Piet Besuijen uit Koudekerke bekijkt vernielde bloemkoolplanten. Circa duizend smienten hebben voor en tijdens kerst zo’n 10 hectare winterbloemkool aangevreten. Het is voor het eerst in dertig jaar dat de teler op Walcheren last heeft van smientenschade. De totale schade beloopt mogelijk 120.000 euro. ”Mocht er nog een kooltje in komen kan die niet meer bedekt worden. Het is gedaan met deze percelen.”

Besuijen meldde de schade al bij het Faunafonds. Binnen een week verwacht hij een inspectie. Tot die tijd moet hij verdere schade door duiven voorkomen, maar de provinciale regels over faunabeheer zijn onduidelijk. ”Jagers weten op dit moment niet waar ze aan toe zijn.” Volgens Besuijen waren de planten niet bevroren en hoopt hij zo op een beroep op het schadefonds.

Foto Anton Dingemanse

Spanje in het wit

Orzales – Een pony snuffelt in de sneeuw in de omgeving van het Spaanse dorp Orzales. In navolging van de Noordwest-Europese landen is nu ook een groot deel van Spanje bedekt onder een laag sneeuw. In de noordelijke helft van het land is het flink koud geworden waardoor de sneeuw is blijven liggen.

Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.