Home

Achtergrond 714 x bekeken

Schurftresistente appel stapje dichterbij

Op een proefveldje van ruim 17 are mogen schurftresistente appels worden geteeld, vindt de Commissie Genetische Modificatie (Cogem). Toch zou Plant Research International een betere wetenschappelijke onderbouwing moeten geven bij de veronderstelde afwezigheid van antibioticumresistente genen, zegt Cogem.

De introductie van genetisch gemodificeerde schurftvrije appels is een stapje dichterbij gekomen. In een advies aan staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) zegt de Commissie Genetische Modificatie (Cogem) dat er geen bezwaren zijn tegen een veldproef met genetisch gemodificeerde appelbomen.

De proef in het open veld zal worden uitgevoerd door Plant Research International (PRI) van Wageningen Universiteit, die formeel ook de vergunning heeft aangevraagd voor een proefveldje van 17,5 are. Om het proefveld ligt een strook van 500 meter, waarbinnen geen andere appelbomen staan.

Het bijzondere van de veldproef met de appels is dat het gewas in bloei zal komen en dat er dus mogelijk sprake is van uitkruising. Het met genetische modificatie ingebouwde gen kan op die manier uitkruisen naar verwante soorten in de omgeving.

Maar als dat gebeurt is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Het gaat weliswaar om een met behulp van genetische modificatie ingebouwde schurftresistentie, maar daarmee is geen eigenschap ingebouwd die vreemd is aan de appel. Bij sierappels bestaat schurftresistentie en het is ook de sierappel die leverancier is van het resistentiegen. Het is dus in principe ook mogelijk via de traditionele weg een appel te kweken, die het resistentiegen in het erfelijk materiaal heeft. Dat is ook gebeurd bij de Santana Topas en Florina. Deze vorm van genetische modificatie wordt vaak aangeduid als cisgenese - het inbouwen van erfelijke eigenschappen uit een ander ras van dezelfde soort.

Doel van de proef is om uiteindelijk een nieuwe schurftresistente appellijn te ontwikkelen. Voor telers zijn schurftvrije lijnen van groot belang. Maar het zal nog wel even duren voordat de cisgenetische appel ook in Nederland of in Europa op de markt zal komen. Daarvoor is niet alleen toestemming nodig voor de veldproef, maar ook verdere teelt en uiteindelijk officiële toelating van een nieuw gewas. Cisgene appels moeten daarbij dezelfde zware procedure doorlopen als gewassen, waarbij eeen soortvreemde eigenschap is ingebouwd.

In haar advies zegt de Cogem dat PRI niet overtuigend heeft aangetoond dat bepaalde antibioticumresistente genen afwezig zijn. Cogem zegt dat de controles die daarop zouden moeten worden uitgevoerd ontbreken in de experimenten. Volgens Cogem is er echter geen milieurisico.
Toch zou het PRI niet hebben misstaan haar beweringen beter te onderbouwen, ook al gaat het om een niet aanwezig milieurisico. Al was het alleen al om een antwoord te geven op de maatschappelijke twijfel over de schadelijkheid van de aanwezigheid van dat gen.

Of registreer je om te kunnen reageren.