Home

Achtergrond

'Schrappen natuurbeleid erg onverstandig'

's Graveland - Enkele tientallen boswachters van Natuurmonumenten demonstreren woensdagochtend samen met de directeur van de natuurorganisatie op het Plein in Den Haag tegen de plannen van het kabinet om te bezuinigen op de natuur.

De regering staat volgens de boswachters op het punt een grote fout te maken door een streep te zetten door het beleid om verbindingen aan te leggen tussen natuurgebieden (ecologische hoofdstructuur) en door 300 miljoen op het natuurbeleid te korten. Enkele vragen aan Gradus Lemmen, beheerder van natuurgebied Naardermeer en 's Gravelandse Buitenplaatsen Natuurmonumenten.

Wat is de reden om te protesteren?
"Het komt erop neer dat het beleid om robuuste verbindingen tussen natuurgebieden aan te leggen, wordt afgeschaft. Staatssecretaris Bleker zet een streep door het beleid. Dat is onverstandig, zeker op langere termijn. De natuur in Nederland bestaat eigenlijk uit eilandjes waardoor bepaalde soorten als otters, ringslangen maar ook muizen net zo kwetsbaar zijn als diersoorten op echte eilanden. De soorten hebben alleen kans van overleven door verbindingen. Ook soorten die we als heel normaal ervaren zoals ree en haas, komen onder druk te staan.''

Hoe ver staat het nu met de verbindingen?
"Dat is moeilijk te zeggen. Voor mijn gevoel zijn we op ongeveer 80 procent. Er is best wel veel gedaan. Maar het is net als met een ketting die net zo sterk is als de zwakste schakel. Ik ben bijvoorbeeld beheerder van het Naardermeer en de natte gebieden hier zijn best wel met elkaar verbonden of er zijn robuuste verbindingen die nog uitgevoerd worden. Maar de natuur loopt zich dood op de A1. De ideeën voor verbindingen onder de weg door zijn nog in een planfase. Dat is dus typisch een verbinding waar een streep door gaat. Er worden gaten niet opgevuld en dat gaat verder dan alleen bezuinigen. Er wordt heel bot gezegd: we stoppen er mee. Voor een nieuw kabinet zal het niet makkelijk zijn dat weer terug te draaien.''

En het geld?
"Er moet worden bezuinigd en wij begrijpen dat ook de natuur daar niet aan ontkomt. Maar 40 procent op het totaal is wel erg veel. Er wordt natuurlijk altijd gesteggeld over de hoogte van bedragen. Maar het is erger dat natuurbeleid wordt afgeschaft.''

Wat houdt de demonstratie in?
"Onder andere zullen wij ons op het Plein in Den Haag uitkleden, zoals het kabinet de natuur uitkleedt. We doen dat tot op ons mooie ondergoed. Dat zegt wel wat dat we dit doen, want wij zijn geen fotomodel."

Of registreer je om te kunnen reageren.