Home

Achtergrond

Prijzen stijgen op vaste aardappelmarkt

De aardappelnoteringen op de termijnmarkt in Frankfurt hebben de stijgende lijn weer te pakken. Vanmiddag sloot de termijnmarkt op € 26,90 per 100 kilo voor de aprilnotering. Dat is € 1,40 meer dan vorige week vrijdag.

Het termijncontract dat in juni volgend jaar afloopt sloot vandaag op € 28,50. Dat is € 1,50 meer dan een week eerder. Uit de berekening van de cash settlement blijkt dat de aardappelprijzen deze week zijn gestegen in Nederland, België en Duitsland. Frankrijk blijft gelijk.

De export loopt erg goed, vooral naar Rusland en Oost-Europa. Bovendien neemt het aanbod af van aardappelen die niet kunnen worden bewaard. De fritesindustrie komt langzaam aan de markt. Vooral de Belgische industrie moet na de jaarwisseling de vrije markt op omdat er minder contractaardappelen beschikbaar zijn voor hen.

De bovenkant van de markt noteert nu 22 euro voor rassen als Innovator, Markies en Agria. Er zit nog bijna 5 euro tussen de bovenkant van de markt en de aprilnotering op de termijnmarkt. Het verschil met de contracten die in juni aflopen is zelfs bijna 7 euro. Er is dus ruimte voor een verdere prijsstijging dit seizoen.

Prognose: prijs stijgt licht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.