Home

Achtergrond 210 x bekeken

Prijsherstel glasgroente 2010 nog niet voldoende

De glasgroentebedrijven maken een flink herstel door, maar daarmee komen de bedrijven de klap van de slechte jaren 2008 en 2009 nog niet te boven. Dat beeld is deels herkenbaar, stellen Rabobank en LTO Noord Glaskracht

Volgens gemiddelde cijfers van het landbouweconomisch instituut LEI werd in 2009 nog 165.000 euro ingeteerd op het vermogen. Dit jaar is het gemiddelde beeld licht negatief, hoewel het inkomen uit bedrijf volgens het LEI net boven nul uitkomt.

De conclusie over uitblijvend herstel van de bedrijven klopt ten dele, denkt Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van de Rabobank. ”Het beeld herkennen we wel, maar is erg wisselend. Er zijn bedrijven die we door de crisis moesten helpen, maar nu wel beter draaien. Andere nog niet. Het lijkt wel of steeds belangrijker wordt hoe het management opereert en hoe de afzet is geregeld.”

Volgens LTO Noord Glaskracht komt het gemiddelde beeld voor de glastuinbouw overeen met eigen enquêtegegevens van dit najaar. Daaruit bleek dat 43 procent van de glasgroentebedrijven rode cijfers schrijft. Glaskracht vroeg naar saldo per vierkante meter.

De Rabobank voorspelde eerder dat de sector drie tot vijf jaar nodig heeft om te herstellen van de crisis. Dat blijft staan, denkt Oosthoek. Het jaar 2010 is geen verloren jaar in dat herstelproces. ”Er is een superjaar nodig, dan gaat het herstel snel. De verwachtingen zijn dat het areaal niet toeneemt.”

De financiële positie van bedrijven zullen gemiddeld niet verbeteren. Volgens het LEI zakte de solvabiliteit in 2009 met 5 procent naar 40,6. Bedrijven zien dat kengetal voor eigen vermogen dit jaar gemiddeld niet verbeteren. Verschillen zijn ook hier groot. Kleine glasbedrijven hebben een solvabiliteit van 79,9 procent; grote bedrijven gemiddeld 25 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.