Home

Achtergrond 477 x bekeken

Nieuwe koolsoorten vullen meer Keniaanse magen

Hoewel kleinschalige landbouw één van de belangrijkste economische activiteiten in Kenia is, blijft het land kampen met armoede en honger.

De teelt van nieuwe groenten zoals koolvariëteiten kan daar verandering in brengen.

Landbouw staat in voor bijna een kwart van het bruto binnenlands product (BBP) in Kenia, waarbij naar schatting 70 procent van de productie stamt van kleine boeren met doorgaans 2 tot 5 are land.

Ondanks de economische groei in het voorbije decennium worstelt Kenia nog steeds met de millenniumdoelstelling om extreme armoede en honger de wereld uit te helpen tegen 2015.

"De regering heeft onder impuls van onderzoekers verschillende pogingen gedaan om de landbouwsector uit het slop te halen, vooral op het vlak van tuinbouw", zegt Naomi Chepkorir, een landbouwverantwoordelijke in de Riftvallei. Een hogere productie in de tuinbouw zal leiden tot minder armoede en meer voedselveiligheid, denkt de sector.

Nieuwe variëteiten

"Voor de teelt van groenten werkt de regering nauw samen met onderzoekers om de kwaliteit te verbeteren en meer variëteiten te introduceren", verklaart Catherine Kuria, landbouwer in het centraal gelegen Kinale. De beste kool van het land komt uit deze streek. Deze groente is enorm goedkoop en populair in Kenia. "Toch zijn de koolvariëteiten waarover boeren beschikken doorgaans van slechte kwaliteit en vatbaar voor ziektes, en hebben ze een laag rendement", verklaart Kuria.

Ongeveer negentig procent van de Keniaanse gezinnen teelt groenten, in de eerste plaats kool. Voortaan kunnen de Kenianen nieuwe koolvariëteiten telen, die een grotere opbrengst hebben en beter bestand zijn tegen de klimaatwijzigingen. In mei dit jaar keurde de autoriteiten immers twee nieuwe variëteiten van koolzaden goed. Ook drie andere variëteiten zullen op de markt komen als ze groen licht krijgen. Dat is het resultaat van een project met geld van de internationale landbouworganisatie CABI.

Grotere bladeren

"Het is een innovatieve strategie om de toegang tot betrouwbare zaden te vergroten en ze betaalbaar te maken voor kleine boeren die niet altijd het geld hebben om dure hybridezaden te komen", aldus Chepkorir.

De nieuwe koolvariëteiten zijn een verbetering van de zaden die al vele jaren worden verkocht. Ze passen in het regeringsprogramma om de honger in Kenia te bestrijden, dat steun geeft aan initiatieven voor landbouwontwikkeling in arme gebieden. Daar moet naar schatting 60 procent van de bevolking met minder dan een dollar per dag rondkomen.

De boeren zijn alvast gewonnen voor het idee. "Al tien jaar teel ik groenten en ik zie een groot verschil tussen de oude en de nieuwe kool. De nieuwe variëteiten hebben grotere bladeren en zijn duidelijk van een betere kwaliteit. De meeste van mijn klanten verkiezen nu de nieuwe variëteit.", stelt Alice Itoti die betrokken was bij een proefproject voor deze nieuwe soorten. "En de hogere opbrengst is ook commercieel interessant."

Of registreer je om te kunnen reageren.