Home

Achtergrond 16 reacties

Nederland is gidsland

Indirect voedt de Nederlandse boer de wereld. Hij behoort tot de wereldtop.

Boeren voeden de wereld, daar is geen speld tussen te krijgen. Ambtenaren produceren geen voedsel, IT-mensen niet en hoofdredacteuren ook niet. Boeren vormen de basis en dat is iets om trots op te zijn.

Nu gaat de wereldbevolking fors groeien, tot 9 miljard mensen in 2050. Meer monden, dus meer voedsel is nodig. Die toename wordt nóg uitdagender in de wetenschap dat het welvaartsniveau in landen waar die bevolkingsaanwas zal plaatsvinden – China, India en Afrika – ook nog eens toeneemt.

De Nederlandse boer zal in directe zin niet al die extra monden voeden. Daarvoor is Nederland gewoon een te klein stipje op de wereldbol. De focus blijft die 150 miljoen koopkrachtige, steeds kritischer wordende Europese consumenten.

Maar juist daarin schuilt de kracht van de Nederlandse boer. Qua kennis, kwaliteit, duurzaamheid, innovatie behoort de Nederlandse landbouw tot de absolute wereldtop. En hoe komt dat? Door de uitdagende, concurrerende productie-omgeving. Een dichtbevolkt land, dure grond en arbeid, consumenten die steeds nadrukkelijker over zijn schouder meekijken. De voorsprong in techniek, kennis en kwaliteit die dat oplevert, moet niet worden onderschat.

Je kunt niet zeggen dat de Nederlandse boer daardoor meer geld beurt voor zijn producten. Wel dat Nederland een gidsland is. China en India zijn dichtbevolkte landen en bij een stijgend welvaartsniveau zullen ze steeds meer gaan lijken op Nederland. Geen wonder dat Chinezen en Indiërs hier komen kijken! In die zin voedt de Nederlandse boer indirect wel degelijk de wereld. VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, door de Volkskrant uitgeroepen tot machtigste man van Nederland, verhaalde vorige week over een ontmoeting die hij had met de Russische president Poetin. Die beschouwt Nederland politiek gezien als een dwerg, maar op landbouwgebied als mondiale reus. Ook dat is een legitimatie voor het boer zijn in Nederland!

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Rochus. Jij haalt aan dat de Nederlandse boeren de meest >duurzamen< zijn op de wereld. kun je me dan zeggen waarom ze zoveel moeite hebben met het aan elkaar knopen van de eindjes? Waarom haaft de ene boer na de andere geen opvolger. Het lijkt erop dat jouw en de politieke duurzaamheid een andere is dan de economische duurzaamheid?

 • no-profile-image

  Hans

  Precies Han, ik ben het met je eens. Wat Rochus hier doet, en naast hem vele andere redacteuren, is boeren voeden met een soort "trots" waar ze niet van kunnen leven. Ze worden compleet de hemel in bejubeld door de boerderij/agd-schrijvers. Wat schiet de NL boer nou op met dat geneuzel van Poetin? Hooguit wordt er weer kennis en techniek geëxporteerd, zodat de concurrentie nog wat sterker wordt. En over opvolging gesproken: die redacteuren zijn niet bezig om hun kinderen ook redacteur te laten worden, daarom begrijpen ze ook niet wat een boer drijft dat ie zijn bedrijf door wil geven aan zijn opvolger.

 • no-profile-image

  john

  inderdaad, onze landbouw is goed voor stalinrichters, fokkerijorganisaties, handelaren, bodemverbeteraars en mechanisatiebedrijven. Deze bedrijven profiteren dik omdat wij graag voorop lopen. of dit een wil of moet is weet ik niet. Maar ik weet wel dat deze bedrijven er dik van profiteren! Ik denk dat deze bedrijven eerder bij het ministerie aankloppen voor nog scherpere eisen dan de natuurorganities en welzijnsfreaks. Of zijn dit de bedrijven die daar juist de grote sponsoren zijn??? Producten en diensten ontwikkelen is leuk maar i.p.v. van de markt veroveren door een goede kwaliteit / prijs verhouding wordt er bij de minister aangeklopt om het product of dienst verplicht te stellen. En de boeren trappen er wel weer in!

 • no-profile-image

  Han

  Hans het is nog erger, zowel de Banken, de boeren Organisaties als ook de politiek bedienen zich van deze tactiek. Met als gevolg dat een groot deel van de boeren die (financieel) gedwongen moet stoppen zichzelf als looser bestempelen en bij de zelfhelp groep of psycholoog terecht komen. De blijvers zijn voor een groot deel met handen en voeten gebonden aan de Banken en kunnen / mogen niet stoppen. Ze hebben zichzelf veroordeelt tot onbezoldigd medewerker van de Bank.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  In Nederland bejubelen we onze eigen coöperaties Rabo, Friesland, VION en Topigs. We hebben ze zo rijk gemaakt dat ze ons geld kwistig inzetten voor buitenlandse speeltjes. Ligt niet aan hun trouwens, meer aan ons zelf. Je hebt genoeg keuze.

 • no-profile-image

  bison rancher

  Ja, aai die hollande boertjes maar met de ene hand over het bolletje hoor ,tewijl je met de ander weer een aantal knaken uit de kontzak trekt.

 • no-profile-image

  onno

  Juist ja, hier kunnen de nederlandse agrariers de kerst boodschappen mee betalen. Kolderiek.
  Jullie moeten voor de aardigheid eens lezen wat een zekere mevr Tia Hermans van het WUR allemaal heeft uitgekraamd in Friesland.
  Ook heb ik een flinke eye opener gekregen na een vergadering op het hoofdkantoor van Danone in Parijs. Neem nu maar van mij aan dat de veehouders in Europa belazerd worden. Ik zal daar in mijn volgende blog eens wat aandacht aan besteden.

 • no-profile-image

  Han

  Laat ik de kop van dit artikel even anders invullen, boer wordt Kramer. S. Kramer toch duidelijk de Wereld top op Schaatsgebied. helaas hij heeft om dit te bereiken roofbouw gepleegd en is nu (tijdelijk) afgeserveerd. Dit tijdelijk is in de sport veel vuldig uitgemond in permanent. Hier kan de Nederlandse landbouw zijn voordeel mee doen en het niet zover laten komen. Zolang ze zich alleen laten leiden door de trainers, coaches en sponsoren (universiteit, banken, politici etc.) zullen ze zichzelf ook tegen komen in de rate race met alle nadelige gevolgen van dien.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het is waar de nederlandse boer is specialist in de specialisatie!!!... Daar hangt ook een prijskaartje aan, ook dat is waar!!!... Natuurlijk mag de nederlandse boer daar trots op zijn, natuurlijk!!!... Maar het is jammer dat de beloning vaak karig is!!!... Daardoor ontbreekt vaak de ambitie bij de opvolger (er is reeds over geschreven) en dat vind ik ook begrijpelijk!!!... Nederland is reeds exporteur van vakmanschap!!!... Dat zal er uiteindelijk toe leiden dat er op den duur een lokale functie voor agrarisch nederland overblijft !!!!!.....

 • no-profile-image

  arie

  Grapje.....alleen al in mijn dorp wordt meer ha akkerbouw gezaaid dan alle snijmais bij elkaar van Nederland.Op zijn minst op akkerbouwgebied telt Nederland echt niet meer mee.Rochus blijf mooi nog maar even dromen!!!!!!!

 • no-profile-image

  bisonrancher

  C'mon now,denk je dat die paar bunder groote vliegenpoep called 'Holland' werkelijk wat in de melk te brokkelen heeft in de wereld.Maar ja,als je jezelf niks verbeeld dan ben je ook niks ook.

 • no-profile-image

  Han

  @Bisonrancher & @Arie. Ja Nederland is klein en in de gelukkige omstandigheid dat het klimaat zulke grote opbrengsten per hektare toelaten. Dit is nu net waardoor de Nederlandse landbouw zich als Gidsen voor de hele wereld landbouw voelt. Om de boeren aan het werk te houden in de verloren race heeft de politiek dit gegeven handig uitgebuit. Ik zou liever eens een staatje zien waarin de opbrengst per geinvesteerde € of $ tot uitdrukking komt. Met andere woorden waar rendeert je investering.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Indirect vliegt alles kennis uit Nederland en word op een grotere schaal gebruikt,zoals Arie, Bisonrancher melden en door die grote schaal, komt er veel meer op de markt voor prijzen die de Nederlandse Agrarier niet voor kan werken.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Nederland is een land waar geen enkele buitenlandse boer een landbouwbedrijf heeft. Daar staat tegenover dat in heel veel landen ter wereld een van oorsprong Nederlandse boer wel een landbouwbedrijf heeft. Nederland gidsland??? Je kunt Nederland eerder een kweekvijver van boeren noemen. (Voor zo lang het nog duurt !!!)

 • no-profile-image

  Frederik

  Hoe eerder alle boeren hier het land uit zijn hoe beter! De producten zijn niet al te best, worden groot gebracht met veel gif, mest en medicijnen en de burger betaalt zich wezenloos aan belasting die via subsidies naar de boeren gaat. Beter alle boerengrond naar natuur en hoogwaardige industrie; dat levert namelijk veel meer op en is veel schoner.

 • no-profile-image

  Luna

  Bedoel je dat de boeren maar ongelimiteerd door kunnen gaan met het bouwen van Veefabrieken, Dierenleed dus.
  Jammer dat U niet verder nadenkt over alternatieven voor vlees, de toekomst weet het er komt een grote Markt voor en het zal zo weer moeten worden dat grote megastallen voor altijd van de Wereld verdwijnen, en er meer akkerbouwers en fruittelers zullen komen. Met plantaardig eiwit kan men de hele Wereld voeden.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.