Home

Achtergrond 381 x bekeken 1 reactie

NMa vermoedt kartel paprika

Den Haag – De NMa heeft aanwijzingen gevonden voor kartelvorming bij een groot deel van de paprika-afzet in Nederland. Betrokken organisaties riskeren boetes van vele miljoenen euro’s. De sector reageert verrast.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakte gisteren de uitkomst van een anderhalf jaar durend onderzoek bekend.

De NMa lijkt te zijn gestuit op prijsafspraken. Eerder werd al bekend dat de NMa op zoek was naar prijslijsten. De NMa heeft betrokken bedrijven het rapport toegestuurd voor wederhoor.

De NMa moet binnen acht maanden een besluit nemen over sancties. Een juridisch deskundige verwacht een sneller besluit. Door de lange onderzoeksperiode verwacht zij dat de NMa moeilijk op andere gedachten te brengen is. Het lijkt er verder op dat de NMa bij andere productgroepen geen ongeoorloofde afspraken heeft aangetroffen. Het onderzoek richtte zich op een breed pakket producten.

De NMa heeft ook een rapport gestuurd naar een partij die zou hebben geholpen bij de activiteiten. Niet duidelijk is of het gaat om het telerscollectief P8. Deze partij zegt geen rapport te hebben ontvangen.

De NMa is gestuit op mogelijke afspraken in de periode 2006 tot 2009. ZON, The Greenery, Versdirect Nederland en FresQ zeggen geen rapport te hebben ontvangen. Ook koepels voor handel en afzetorganisaties Frugi Venta en DPA zijn verrast en zeggen nog geen signalen te hebben dat leden betrokken zijn bij het onderzoek.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    knor

    Nma kijk ook is naar de vleesindustrie

Of registreer je om te kunnen reageren.