Home

Achtergrond

Modern melkveebedrijf Gasselte

In het Drentse Gasselte, staat een modern melkveebedrijf van ruim 86 hectare voor 210 stuks melkvee met een draaimelkstal en melkrobot. Het bedrijf is circa tien jaar geleden uitgebreid. Toen is er ook een nieuwe woning bij de boerderij gebouwd.

De huiskavel is 62 hectare groot en bestaat uit leemhoudend zand. De overige grond ligt op zeer korte afstand van de boerderij. De kavels zijn vrijwel allemaal gedraineerd. De ligboxenstal is 68 meter lang en circa 28 meter breed. De stal is in 1998 met 26 meter verlengd met een stalen spantconstructie.

Het voorste deel (de eerste 42 meter) van de stal is in 1978 gebouwd en heeft een houten spantconstructie. In de ligboxen liggen koematrassen en een mestrobot zorgt voor het schoonhouden van de roosters.

De westelijke zijgevel van de stal is open en heeft een computergestuurd windgordijn. Aan één kant van het voerpad zijn drie rijen ligboxen en drie computergestuurde krachtvoerboxen waarin twee soorten voer kunnen worden gegeven. De koeien die hier staan worden gemolken in een 22-stands draaimelkstal van Delaval.

Aan de andere kant van het voerpad zijn twee rijen ligboxen. Deze koeien worden gemolken door een melkrobot. De robot is geplaatst in 2008. De draaimelkstal is in 2003 geïnstalleerd en heeft elektronische koeherkenning en melkmeting.

De melk gaat in een leasetank van circa 16.000 kilo. Naast de stal staan vijf voersilo’s: twee van 10 ton, een van 10 ton, een van 6 ton en er is een silo voor ongeveer 40 ton vloeibaar eiwit. Daarnaast is er nog een kunstmestsilo van 12 ton.

Op het erf zijn verder diverse sleufsilo’s en kuilplaten voor de opslag van ruwvoer. De boerderij heeft twee opritten zodat vrachtwagens niet op het erf hoeven te keren.

In 1978 is naast de stal een wagenberging gebouwd, deze is deels open. Hierin worden ongeveer 35 kalveren gehuisvest in groepshokken op stro. De kalveren worden gevoerd met een dubbele drinkautomaat. Daarnaast zijn er nog acht kalveriglo’s voor de jongste kalveren.

De mest gaat in een mestbassin van 2.400 kubieke meter (vergunning voor 1.950 kubieke meter). Hiervan moet het bovenkleed wel worden vervangen. Daarnaast is eronder de stal nog ruimte voor circa 1.600 kubieke meter mest.

Bij de boerderij staat een mooie woning. De woning is in 1999 gebouwd, heeft een ruime woonkamer met terrasdeuren en een open keuken van circa 37 vierkante meter. Daarnaast is er een kantoor/slaapkamer met aansluitend doucheruimte, een bijkeuken, toilet en een inpandige garage. Op de eerste verdieping zijn nog eens drie grote slaapkamers, een badkamer met ligbad en douche en een tweede toilet. De woning is volledig geïsoleerd en wordt deels verwarmd door vloerverwarming.

De boerderij staat vlakbij Gasselte, halverwege Gieten en Borger. Gasselte is met 1.600 inwoners niet groot, maar heeft wel een supermarkt, dorpshuis, basisschool en diverse sportverenigingen.

Ondernemers die meer koeien willen melken kunnen hier ook terecht. Het melkveebedrijf heeft een milieu- en bouwvergunning voor uitbreiding naar 347 stuks grootvee en 75 stuks kleinvee. Overname van het melkquotum, vee, machines is bespreekbaar.

Meer informatie: Koomans-Achterhof, Bert Koomans, tel: 0599 – 512799, www.koomans-achterhof.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.