Home

Achtergrond 449 x bekeken

Minder mastitis: graag of niet

Het UGCN haalde zijn doelstelling niet van 10 procent minder uierontsteking.

Het Uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN) meldt dat dankzij zijn inspanningen het percentage gevallen van klinische mastitis, zichtbare uierontsteking, de afgelopen vijf jaar met 5,4 procent is gedaald. Dat kun je vooruitgang noemen, zeker als je bedenkt dat een stijgende lijn naar beneden is omgebogen.

Toch is het goed eens kritisch te kijken naar het resultaat dat het UGCN na vijf jaar neerzet. De gerealiseerde verlaging is amper de helft van de doelstelling van 10 procent verlaging, die vijf jaar geleden is geformuleerd en kennelijk haalbaar werd geacht.

Waarom is wél de €9 miljoen van het voorlichtingsprogramma opgesoupeerd en is niét de doelstelling gehaald? De vraag is temeer relevant nu besloten is het UGCN-project ook na 2010 voort te zetten.

Om te beginnen is het nodig de gerealiseerde 5,4 procent daling eens op waarde te schatten. Wat als er geen UGCN was geweest? In hoeverre was niet het aantal gevallen van mastitis toch wel gedaald door de sterk verhevigde aandacht voor de levensduur of levensproductie van de koe? Misschien had die ontwikkeling op zichzelf al tot een daling geleid. Al moet gezegd dat dat in de landen om ons heen niet het geval was.

Of is het niet gewoon de wal geweest die het schip heeft gekeerd? Zijn boeren onder druk van de barre financiële tijden de afgelopen vijf jaar niet gewoon zelf met de mastitiskoeien aan de slag gegaan? Elk mastitisgeval minder scheelt €300. Alleen al dat goed rondroepen zou zomaar tot 10 procent reductie kunnen leiden.

Waarom dan maar 5,4 procent minder mastitis? Waarom hield maar één op de zeven melkveehouders zich de voorbije vijf jaar actief met uiergezondheid bezig?

Voor een organisatie die de uiergezondheid ondersteunt, is zeker plaats. Maar niet voor eentje die tegen de verdrukking in moet werken. Een betere uiergezondheid levert de boer geld op. Als dat eenmaal is gezegd, is het een kwestie van ‘graag of niet’.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.