Home

Achtergrond 1600 x bekeken

Melkveebedrijf in landbouwkolonie Brazilië

Honderd jaar geleden arriveerden de eerste Nederlanders in Carambeí, in Brazilië. Het dorp zal uitgroeien tot de eerste Nederlandse landbouwkolonie in de deelstaat Paraná, in het zuiden van dit land. Een succesvolle kolonie, waar ook de eerste zuivelcoöperatie van Brazilië ontstaat.

Inmiddels is Brazilië uitgegroeid tot een agrarische grootmacht. Het is de grootste exporteur van suikerriet, koffie, sinaasappelen, staat aan de top met export van rundvlees, en is de op één na grootste producent van soja en de derde grootste producent van maïs. En wat betreft de regering is die groei nog lang niet ten einde. De komende tien jaar moet de productie fors toenemen en de export verdubbelen van 65 miljard dollar naar 130 miljard dollar in 2020. Doel is de graanproductie met 37 procent op te voeren, de vleesproductie met 38 procent, suiker met 48 procent en de productie van bioethanol met 127 procent.

Ook de zuivelsector in Brazilië maakt een ongekende groei door. Enkele jaren geleden constateerde de wereldvoedselorganisatie FAO al dat Zuid-Amerika het werelddeel was met de snelst groeiende melkproductie. De zuivelproductie steeg het hardst in Brazilië. Daar wordt nu jaarlijks circa 30 miljard kilo melk geproduceerd, bijna twee keer zoveel als tien jaar geleden. Brazilië is al een netto-exporteur van zuivel. De productiegroei van dit jaar zal die positie alleen maar versterken. Ook de zuivelconsumptie in Brazilië neemt toe en marktanalisten verwachten dat die groei doorzet.

”Brazilië heeft een snelgroeiende economie. Door programma’s van de regering Lula is de situatie van arme mensen verbeterd. Er is behoefte aan meer voedsel van hogere kwaliteit zoals melk”, zegt Jan Ovinge van AGRO Emigratie & Investeren (AGRO E & I). Het is voor hem aanleiding om zijn werkgebied uit te breiden met Brazilië. Hij werkt daar samen met Harry van der Vliet, van BethelAgro Consultoria e Projetos Ltda. Ze hebben diverse bedrijven in dit land in portefeuille. Eén daarvan staat in de Nederlandse kolonie Carambeí, in de deelstaat Paraná.

De boerderij heet Fazenda Santa Cruz, het is een melkveebedrijf met een stal voor slachtkuikens. Het is een bedrijf met 66,5 hectare eigen grond en drie open schuren met melkstal, voor melkvee en jongvee. De melkstal moet opgeknapt worden. Het bedrijf kan uitgroeien tot ruim 200 melkkoeien, aldus Ovinge. ”Er wordt dan begonnen met 100 melkvaarzen”, zegt Ovinge. De huidige eigenaren hebben de koeien al verkocht.

”Het is een bedrijf voor de startende melkveehouder of iemand die door wil groeien.” De totale investering om het bedrijf op te starten is circa 1,2 miljoen euro. Dat is inclusief aankoop van de benodigde vaarzen, 66,5 hectare eigen grond, nieuwe machines zoals twee trekkers met voorlader, een mengvoerwagen en de gangbare werktuigen, melkinstallatie en melktank en de bedrijfsauto. Aan eigen vermogen is circa 270.000 euro nodig.”

De grond bestaat uit tropische latosol en wordt vooral gebruikt voor de teelt van gras en mais. Het klimaat maakt twee tot drie gewassen per jaar mogelijk. Voor de voederwinning wordt gebruik gemaakt van een loonwerker in de buurt. In de kuikenstal is ruimte voor 20.000 slachtkuikens, de stal is in productie en volledig uitgerust volgens de normen, aldus Ovinge.

Bij het bedrijf staat een grote woning. Op de begane grond is een garage, kantoor, bergruimte en badkamer. Op de eerste verdieping is een grote woonkamer, eetkamer, keuken en toilet. Daarboven zijn vijf slaapkamers en badkamers. Bovendien zijn er twee huizen voor medewerkers. Beide met een woonkamer, keuken, badkamer met wc. Eén huis heeft drie slaapkamers, de andere woning twee slaapkamers.

Wat betreft kostprijs kan Brazilië concurreren met Nieuw-Zeeland en Australië. Dat is ook de reden waarom een groep melkveehouders uit Nieuw-Zeeland een bedrijf heeft gesticht in het westen van de deelstaat Bahia. De melkprijs is op dit moment 45 dollar per 100 kilo premium melk. ”Maar, waarschuwt Ovinge, ”de prijs van grondstoffen voor krachtvoer, zoals korrelmais en sojaschroot, maar ook van melk kunnen, net als in de VS, schommelingen vertonen.”

In de Braziliaanse agribusiness is volgens NL EVD Internationaal van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op dit moment sprake van deregulering van de markt, opening en stabilisering van de economie en economische integratie van de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela). Dit resulteert in een gunstig economisch klimaat voor de komst van nieuwe buitenlandse bedrijven.

Niet alleen in de verwerkende industrie maar ook in de primaire sector vinden steeds meer buitenlandse investeringen plaats, aldus de dienst die Nederlandse bedrijven bijstaat die in het buitenland willen ondernemen.

”Het voordeel van dit bedrijf is dat het in een Nederlandse kolonie staat. Men kan gebruik maken van ervaringen die daar zijn opgedaan en steun krijgen van de coöperatie, waarvan het bestuur van Nederlandse afkomst is”, zegt Ovinge.

Brazilië vaccineert de veestapel tegen mond- en klauwzeer. De VS heeft recent de regels versoepeld voor import van vers vlees uit de deelstaat Santa Catarina, de belangrijkste staat in Brazilië voor productie van varkensvlees. Deze staat is MKZ-vrij zonder vaccinatie.


Meer informatie: AGRO Emigratie & Investeren, Jan Ovinge, tel: 0320 – 26 26 43 of 06 – 13 217 858, www.agro-eni.nlFoto

Of registreer je om te kunnen reageren.