Home

Achtergrond 306 x bekeken

'Margerapport moet rol tussenhandel onderstrepen'

Met een rapport van bureau SEO eindigt de discussie over marges niet. Het rapport van opdrachtgever FrugiVenta concludeert dat marges van supermarkten groter zijn dan handel. Volgens directeur Willem Baljeu weerlegt SEO eerdere NMA-conclusies.

Is de discussie over margeverdeling nu achter de rug. Is het nu definitief vastgelegd wie wat verdient?
‘Het rapport geeft een helder zuiver beeld. SEO werkt ook voor de NMA en heeft een naam te verliezen. Wel zie je dat supermarktkoepel CBL zegt er de hand van de opdrachtgever in te zien. Discussies over marges zul je dus altijd houden. Overigens trekken wij in het rapport niet de zwarte piet. Het gaat om brutomarge, niet om wat er verdiend wordt op groente en fruit door ketenpartijen.”

Wat wilt u dat er met de conclusies gebeurt?
‘We merken dat er in discussies met producenten nogal eens geringschattend gedaan wordt over de functie van handel. In het rapport wordt helderheid gegeven over de functie van internationale handel. Er wordt veel risico gelopen. Het is niet simpel dozen schuiven.”

Verwacht u dat de NMA terugkomt op de conclusies die eerder zijn gedaan over marges in groenteketen?
“We hopen dat de NMA er notitie van neemt en wat mee doet en dat het rapport vooral bijdraagt aan het inzicht in de sector en de complexiteit.”

Uw rapport gaat over prijsvorming in de daghandel. Heeft u het gevoel dat de NMA in het groentenonderzoek daar ook op aast?
“Het lijkt te gaan om een aantal telersverenigingen. Handelsbedrijven hebben geen rapporten ontvangen. Het is afwachten of het bij het vermoeden voor paprika blijft, maar voorlopig concluderen wij dat de manier van prijsvorming in de daghandel is toegestaan.”

Het rapport gaat over klassieke handel. Verticale geïntegreerde ketens werken toch anders?
“Ik geloof niet in heel vaste ketens. Ik denk dat er flexibele netwerken zullen ontstaan die per seizoen kunnen verschillen. Vandaag lever je de tomaten aan die afnemer, morgen de komkommer. Daarbij kan weer de logistiek van een andere partij benut worden. Handel blijft dus bestaan.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.