Home

Achtergrond 225 x bekeken

Maat: productschappen terug naar kerntaken

’s Hertogenbosch – De productschappen moeten terug naar hun kerntaken, en tegelijkertijd moet de belangenbehartiging van de land- en tuinbouw worden versterkt. Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

LTO-voorzitter Maat meldt dat er gewerkt wordt aan een vernieuwing van de belangenbehartiging. Voor de tuinbouw is al een organisatie opgezet, die namens alle sectoren van boomteelt tot glasgroenteteelt kan spreken.

”We gaan nog niet zover dat de regionale belangenorganisties gaan fuseren”, zegt Maat. ”Maar als het gaat om de echt belangrijke dingen, trekken we een lijn. De tijd is voorbij dat bedrijven groter worden, meer produceren, maar minder verdienen.” Maat geeft als voorbeeld coalities die gesloten kunnen worden met supermarkten. ”En als het gaat over Europees geld, moeten we niet vechten hoe we het verlies verdelen. Het geld wat er nog voor de land en tuinbouw is, moet worden ingezet om de marktmacht te vergroten.”

Tegelijk zullen de productschappen aanzienlijk in omvang terug moeten, zegt Maat. ”Productschappen doen straks niet meer aan belangenbehartiging.” Het zou kunnen dat productschappen fuseren, met daarbinnen sectorcommissies voor de verschillende sectoren. Een andere optie is om de verschillende sectoren hun eigen productschappen behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.