Home

Achtergrond

Kwaliteit bramen goed, maar wel later rijp

Haaften – De Poolse medewerksters Jolanta en Agata verzamelen de vers geplukte bramen bij bramenteler Pippel in Haaften.

Kwaliteit bramen goed, maar wel later rijp

Haaften – De Poolse medewerksters Jolanta en Agata verzamelen de vers geplukte bramen bij bramenteler Pippel in Haaften. ”De kwaliteit van de bramen is goed. Maar we hebben wel wat moeite met afrijpen. Dat komt omdat de zon te weinig schijnt”, legt Bart-Jan Pippel uit.

Door het sombere najaar en de vroege winter worden de vruchten ongeveer twee weken later rijp dan gepland. Het inzetten van lampen is te duur, omdat deze dan slechts een beperkte periode van het jaar gebruikt kunnen worden. ”We wilden eigenlijk voor januari klaar zijn met de oogst, maar dat wordt nu zeker half januari”, zegt de fruitteler.

Hij teelt in de Betuwe 7 hectare bramen, 1 hectare zit onder glas. ”De prijs is met € 2,00 per 150 gram goed. Maar de kosten voor de teelt zijn bij deze koude ook hoog”, zegt de ondernemer.

Foto Vidiphoto

Laatste winter voor oude vruchtbomen

Noorbeek - Oude appelbomen in de sneeuw in Zuid-Limburg. Het wordt de laatste winter voor deze bomen. Het rooien van de appelbomen is stilgelegd vanwege de sneeuw en vorst. Foto Twan Wiermans

Stro en speciaal doek beschermen aardappelen tegen vorstschade

Noordbroek – Akkerbouwer Koos Holtjer van de maatschap Groeneveld-Holtjer in het Groninger Noordbroek haalt met een kraan het stro van de aardappelen. De zetmeelaardappelen zijn bedekt met stro en een toptex-vliesdoek, vertelt Holtjer. ”Het doek houdt het meeste regenwater tegen, terwijl de wind er wel door kan. Later deden we nog plastic over de bult tegen de vorst. Ik heb in de bult geen bevroren aardappelen kunnen ontdekken. We telen 40 hectare zetmeelaardappelen, die we gespreid afleveren.” Foto Koos van der Spek

114 jaar zuivelhistorie aan gruzelementen

Vries – Een grijper neemt een graanverwerkingsmachine in de tang. Het is een oneigenlijk stuk materieel tussen de restanten van de voormalige zuivelfabriek in het Noord-Drentse Vries. De fabriek werd op 3 januari 1896 geopend door zuivelcoöperatie De Vooruitgang. In 1972 was het gedaan met de zuivelcarriére van het gebouw. Na sluiting van de zuivelfabriek nam voercoöperatie Agrifirm er haar intrek en richtte er een filiaal in. Ook dit ging dicht. Nu is besloten dat er seniorenflats komen op het terrein. Foto Alex de Haan

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.