Home

Achtergrond

Krapte door moeizame aanvoer uit Spanje

De handel in glasgroente voelt de krapte door latere invoer uit Spanje. Frankrijk en België blijken lastig bereikbaar voor transportbedrijven uit het Zuiden.

De beschikbare volumes in de belangrijke handelsdagen voor kerst zijn kleiner, waardoor de vraag naar Nederlands product verder oploopt. Trostomaten brengen € 1,40 per kilo op, enkele dubbeltjes meer dan vorige week.

Het effect is zichtbaar op de Duitse markt, waar minder Spaans product is. Het is onzeker hoelang die marktsituatie aanhoudt. Als woensdag de exportvraag voor kerst afneemt of wegvalt, kan de markt omslaan. Daar wordt met spanning naar uitgekeken. Dan moet product snel een koper vinden gezien de lange transporttijd.

Het beeld is wisselend, blijkt uit een rondgang. Niet alle transporten uit Spanje hebben hinder van het slechte weer. “Sommige transporten komen op tijd aan. Chauffeurs zijn er op gebrand op tijd thuis te zijn voor Kerstmis”, zegt een handelaar.

Prognose: moeizame afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.