Home

Achtergrond

Koude en storm in VS leiden tot hogere prijzen

Koud en stormachtig weer aan de oostkust van de VS maken olie en gas duurder. In New York ligt circa een halve meter sneeuw bij temperaturen van min 6 graden. De VS geldt als de grootste consument van energie ter wereld, vóór China en de EU.

De vraag naar olie in de VS neemt toe. De voorraad aardolie in de VS is volgens cijfers van het ministerie van energie vorige week gedaald met 5,3 miljoen vaten (van 159 liter) tot 340,7 miljoen vaten. De prijs voor een vat Noordzee-olie ligt nu op ruim 94 dollar, tegen 92 dollar vorige week. De markt kan volgens analisten geen stijging tot boven de 100 dollar aan.

De gasprijs stijgt eveneens. Op de spotmarkt wordt bijna 22 cent per kuub betaald voor 2011. De prijs voor een jaar later ligt 8 cent hoger. De prijs op de termijnmarkt ligt 1,6 cent hoger. Omdat elektriciteitsprijzen wat sneller zijn gestegen dan gasprijzen is de gemiddelde sparkspread opgelopen tot bijna 28 euro per mWh. De sparkspread is voor WKK-bezitters het verschil tussen de kosten van de inbreng van gas en de opbrengst van de verkoop van elektriciteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.