Home

Achtergrond 336 x bekeken

Koers JBS omhoog door geruchten overname Sara Lee

Na twee sterke beursweken bleven schommelingen deze week beperkt. De uitschieters op de AGD-index zijn vooral het gevolg van forse stijgingen vorige week donderdag en vrijdag.

De grondstoffenmarkt die voor een fors deel de markt voor toeleveranciers en verwerkers bepaalt, was dan ook stabiel. Het grootste verhaal op de beurs is ongetwijfeld JBS. De Braziliaanse vleesproducent is volgens Amerikaanse media in gesprek met Sara Lee over een mogelijke overname van de vleesactiviteiten van het voedingsconcern.

Met de overname zou een bedrag van 10 miljard gemoeid zijn. Investeerders zien in de overname vooralsnog blijkbaar een versterking voor JBS. In de VS verkoopt JBS nu rundvlees en kippenvlees en door de aankoop kan JBS ook varkensvlees op de markt brengen, waarmee het direct de concurrentie aangaat met Tyson Foods. Details over de deal zijn echter nog niet bekend, en mogelijk daalt de koers in de toekomst als zorgen over de schuldpositie van JBS doorbreken.

Opvallend is de forse winst die het aandeel Dole Foods nu alweer voor de derde week op rij noteert. Dole Foods lift vooral mee op rapporten die analisten schrijven over concurrent Chiquita. De bananenmarkt lijkt volgens de analisten aan te trekken juist nu in Centraal-Amerika problemen met het weer de productie van bananen beperkt. Er zijn ook kwaliteitsproblemen waardoor vermoedelijk meer kleine dan grote bananen de supermarktschappen zullen bereiken.

De beurswinst van Südzucker laat zich verklaren door het aanhoudend positieve sentiment op de suiker- en ethanolmarkt. Het bedrijf stelt de financiële verwachtingen voor het boekjaar, lopende tot februari, fors positief bij. Eerder gingen de Duitsers uit van een omzetgroei van 100 miljoen euro. Nu is volgens Südzucker een stijging van 300 miljoen mogelijk. Daarmee komt de omzet op een recordniveau van 6 miljard.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.