Home

Achtergrond 2 reacties

Koeien op het droge

Dodewaard – Het vleesvee van Teun Hanhart uit Dodewaard wordt uit de uiterwaarden gehaald.

Koeien op het droge

Dodewaard – Het vleesvee van Teun Hanhart uit Dodewaard wordt uit de uiterwaarden gehaald. ”Het wordt hoog water, waardoor we de dieren naar binnen halen. Morgen wordt het hoogste peil verwacht. Dan zullen de uiterwaarden vollopen”, zegt Hanhart. Hij heeft al ruim veertig jaar vleesvee in de uiterwaarden. ”Je krijgt door de jaren heen wel gevoel voor de rivier. En we houden de waterstanden op teletekstpagina 720 goed in de gaten”, zegt de veehouder.

Nu de beesten op stal gaan, gaan ze deze winter niet meer naar buiten. Hanhart heeft vijftien stuks vee. ”We hebben van alles wat. Onder meer Belgische Blauwe en Charolais. Een van de koeien die we nu naar binnen hebben gehaald is twintig jaar”, zegt Hanhart. Foto Vidiphoto

Loonwerker maakt ruimte voor verse koemest

Scheemda – Voor medewerker Bram Tuenter van Loonbedrijf Arnold Boven is het geen dagelijks werk, toch staat hij vaker met deze trekker en dit tankje bij een veehouder. De combinatie wordt gebruikt voor het overpompen van mest naar een andere kelder of silo. Hier staat hij bij melkveehouder Jos Lansbergen. Die heeft onder zijn stal niet genoeg opslagruimte om de mest tot 1 februari te kunnen bergen. Daarom moet de mest verhuizen naar een kelder onder een andere stal. Foto Koos van der Spek

Boerderijhuis verbouwen in winterperiode

Wijtgaard – In de winterperiode is er tijd voor andere klussen dan de dagelijkse werkzaamheden op het melkveebedrijf. Tjerk van der Meer verbouwt samen met de maatschap Jongbloed in het Friese Wijtgaart de boerderijwoning. ”Het is een meerjarenplan. In de zomerperiode doen we niets. We verbouwen alleen in de winterperiode. Auke Jongbloed (rechts) helpt dan”, vertelt Tjerk van der Meer van BTM Bouw (links).

De woning is onderdeel van een traditionele kop-hals-rompboerderij. ”In deze ruimte was een opkamer en later een slaapkamer. Die zijn volledig gesloopt. Alles wordt nu weer in originele stijl teruggebracht met lambrisering langs de wanden en paneeldeuren”, vertelt de timmerman. Hij vindt het prachtig werk. ”Wij brengen wel vaker boerderijen terug in de oude stijl”, aldus Van der Meer. De woning is als het goed is voor kerst klaar. ”Dit zijn de laatste loodjes. Voorgaande jaren zijn de andere delen van het huis gedaan.” Foto Alex de Haan

Residuvrij appelsap met nieuwe sapmachine

Niehove – Harald Tolner van Fruitverwerking Niehove perst een partij residuvrije appels tot troebel appelsap. Dat is een opdracht van een reformketen. Het fruitverwerkingsbedrijfje is gevestigd op het fruitbedrijf Oudebosch in Niehove.

Fruitteler Jan van Woudenberg van Oudebosch besloot tot de aanschaf van de sapmachine, omdat het bedrijf grote volumes liet persen. Schoonzoon Harald Tolner is verantwoordelijk voor het persen. Dit jaar heeft het bedrijf al 25.000 liter geperst van eigen appels. Op termijn wil het bedrijf ook voor andere telers gaan persen.

Het fruitbedrijf Oudebosch in Niehove besloot tot de teelt van residuvrije appels nadat klanten erom vroegen. Het fruitbedrijf teelt op 3 hectare residuvrij en heeft een boerderijwinkel en winkel in de stad Groningen. Foto Roelof Stroetinga

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Zou een goede beheerder van de oostervaarderplassen zijn. En dat zonder de hulp van een leger Professoren.

  • no-profile-image

    Inderdaad Hamstra, boer Hanhart is een goeie! Niet alleen SBB in de OVP maar ook de STICHTING ARK,NM, SBB en de Landschaps népveehouders in de uiterwaarden kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Want het zou de eerste keer niet zijn dat er koeien of paarden verzuipen!

Of registreer je om te kunnen reageren.