Home

Achtergrond

’Kleine kans op hepatitis via fruit, complicatiekans wel groter’

In Nederland is hepatitis zo weinig voorkomend dat grote groepen geen anti-stoffen hebben. Risico’s op besmetting via fruit zijn aanwezig, maar beperkt volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie.

Het is vooral een knappe prestatie dat het lab van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) het virus hepatitis A op dadels uit Algerije heeft aangetroffen. Dat zegt hoogleraar virologie van het Erasmus Medisch Centrum Marion Koopmans. Niet eerder ging een waarschuwing voor hepatitis in fruit via het Europese alarmsysteem RASFF. Het lijkt daarmee een Europese primeur.

Onderzoek naar hepatitis op fruit was altijd lastig, maar nieuwe methoden brengen standaardonderzoek dichterbij. Volgens Koopmans kan de vondst bovendien tot meer inzicht leiden in de risico’s van hepatitis op fruit. ”De VWA heeft het type virus rondgestuurd naar Europese autoriteiten. Die kunnen dat vergelijken met virussen bij patiënten.” Tot dusver zijn nog geen patiënten aangetroffen met dezelfde virusstam als op de dadels uit Algerije.

Dat de VWA meer onderzoek doet naar hepatitis komt door de grotere gevoeligheid van de bevolking, zegt Koopmans. ”Veel ouderen hebben anti-stoffen doordat vroeger hepatitis gangbaarder was in Nederland. Nu zijn jongeren kwetsbaarder en is het logisch dat gekeken wordt naar de risico’s op besmetting via voedsel.”

Hoewel er meer inspecties zijn op hepatitis in fruit en bijvoorbeeld oesters, hepatitis wordt daar niet direct mee teruggedrongen. ”De belangrijkste wijze van insleep is door reizigers. Incidenteel speelt voeding ook een rol.”

Het is onduidelijk of onderzoek naar hepatitis in fruit dezelfde prioriteit krijgt als bijvoorbeeld salmonella. De kans op besmetting lijkt veel kleiner. Wel zijn de mogelijke complicaties groter. Vooral op oudere leeftijd kan een besmetting met hepatitis A tot leverinfecties leiden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld salmonella kan een virus zich niet vermenigvuldigen op fruit. Wel kan een zieke oogstmedewerker na een toiletbezoek zonder handschoenen veel vruchten besmetten. Het virus komt voornamelijk vrij via ontlasting. Voorkomen van hepatitisbesmetting van fruit is vooral een hygiëne-aangelegenheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.