Home

Achtergrond

Groenvoederdrogerijen draaien minder productie

Oostwold – De productie van de Nederlandse groenvoederdrogerijen is dit seizoen met 117.855 ton flink lager uitgevallen dan vorig jaar. Toen werd er 126.152 ton aan groenvoeders gedroogd.

”Het was een jaar met twee gezichten”, vertelt voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen Eiko Jan Duursema. ”Tot half juli was het koud en droog. Daarna was het nat, zelfs zo nat dat er niet kon worden geoogst.”
Gezien de weersomstandigheden is de lagere productie volgens Duursema goed te verklaren. Al is de achterstand in de laatste maanden nog aardig ingelopen. Zo is volgens de voorzitter in de maand oktober nog een flinke hoeveelheid gras gedroogd. Hoge krachtvoerprijzen en problemen met het goed conserveren van het geoogste gras vanwege de neerslag maakten het drogen een goede optie. De drogerijen in Abbekerk en Oostwold sloten afgelopen donderdag als laatste hun deuren. De andere drogerijen zetten de machines al eerder stil.
Opvallend is dat alleen de drogerij in Kortgene substantieel meer heeft geproduceerd dan vorig jaar. Het gaat om een stijging van 32.715 ton naar 35.803 ton. In deze drogerij wordt, net als in de drogerijen in Oostwold en Abbekerk voor een groot deel luzerne gedroogd. ”Dit akkerbouwmatige gewas wordt vaak op contractteelt geleverd voor meerdere jaren geleverd”, aldus Duursema.
Komende maanden worden de drogerijen schoongemaakt en is er tijd voor groot onderhoud aan de machines. ”Een aantal drogerijen houdt zich gedurende de wintermaanden daarnaast nog bezig met de productie van bijvoorbeeld strooisels en paardenvoeders. ”Eind april of begin mei hopen we de drogerijen weer op te starten”, aldus Duursema.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.