Home

Achtergrond

Goede resultaten met nieuw varkensvoer

Twan Willems in Leunen werkt in maatschap met zijn ouders en broer op een varkensbedrijf. Sinds dit voorjaar werkt hij bij de vleesvarkens met de nieuwe voeders met een vaste samenstelling van Boerenbond Deurne

Hoe groot is het bedrijf?
We hebben een gesloten bedrijf met 470 zeugen en 4.500 vleesvarkensplaatsen. We hebben 40 Topigs-zeugen en gebruiken een Pietrain-eindbeer. De vleesvarkens worden geleverd aan Duitse slachterijen.

Wat zijn de technische resultaten van de varkens?
We halen een groei van 740 gram per dag met een voerconversie van 2,7. We leveren op gemiddeld 94 kilo geslacht gewicht.

Hoe lang voert u al met de nieuwe voeders van Boerenbond Deurne?
We zijn daar in het voorjaar mee begonnen. We zijn best wel aan het experimenteren geweest met verschillende voeders. Die van de Boerenbond bevielen ons het beste.

Een nadeel van voeders met een constante grondstofsamenstelling kan zijn dat de prijs ervan meer kan schommelen, afhankelijk van de grondstofprijzen. Hoe zijn uw ervaringen daarmee?
Tot nog toe valt dat wel mee is mijn indruk. Het voer is over de hele breedte duurder geworden. Volgens mij is dit voer van de Boerenbond nog niet het duurste en is ook niet het hardste in prijs omhoog gegaan de afgelopen tijd.

Een voordeel dat Boerenbond Deurne ook claimt met deze voeders is een verbetering van de technische resultaten. Wat zijn uw ervaringen?
Wij zijn vooral vooruit gegaan in slachtkwaliteit. De varkens groeien constanter en halen een constantere classificatie, zowel met Autofom als met het prikpistool Vooral de spier/spekverhouding van de dieren is erg goed. Ook de groei van de varkens is verbeterd met 10 tot 20 gram en de voerconversie is iets verbeterd. Vooral in het voorjaar en nu in het najaar zien we daarin verbeteringen. In de zomer met hoge temperaturen viel de groei enigszins tegen.

Valt er ook nog iets te zeggen over de gezondheid van de dieren?
Daarin is niet zo veel veranderd. We hebben zaken in de bedrijfsvoering verbeterd die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Het is dus moeilijk te zeggen of het nieuwe voer invloed heeft gehad op de gezondheid. Wat je wel ziet is dat de voerovergangen bijvoorbeeld van startvoer naar tussenvoer soepeler verlopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.