Home

Achtergrond

Fruitleveranciers Delhaize uitwisselbaar bij inkoop

Dat de Belgische toegevoegde waarde-supermarktketen Delhaize de fruitinkoop verscherpt, verrast de Belgische fruitsector.

Leverancier en product zijn compleet uitwisselbaar, zo valt uit het model op te maken.

Delhaize heeft in België wenkbrauwen doen fronzen door de aanscherping van de inkoop van hardfruit. Delhaize is een toegevoegde waarde-supermarktketen, maar heeft een bijzonder scherp inkoopinstrument van stal gehaald dat in andere landen door prijsvechters wordt gehanteerd. Maandelijks bieden zeker zeven aanbieders (vooral de veilingen) om een maandcontract via offertes (tenders).

Een grote fruithandelaar uit Nederland kent het systeem in andere landen. Zelf handelt het bedrijf liever niet op deze wijze. "We blijven er liever ver weg van. Er zitten altijd nadelen aan. Als de keten meer verkoopt dan verwacht, koopt hij bij, maar als de verkopen tegenvallen is het nog wel eens de vraag of product ook afgenomen wordt."

De voorwaarden bij het tendersysteem voor inkoop van Delhaize zijn bijzonder. De scherpste aanbieder van appels en peren levert een maand lang 60 procent van de benodigde volumes voor Delhaize. De één na scherpste aanbieder moet toch tegen de scherpste voorwaarden leveren. In een rondgang blijkt dat dit toch bijzondere voorwaarden zijn.

Het systeem roept de vraag op hoe Delhaize met de bovenwettelijke eisen omgaat door zeven leveranciers compleet uitwisselbaar te verklaren. Ook roept het vragen op over de versnippering van de Belgische fruitafzet.

Veel ervaring is er niet met het systeem, dat in essentie lijkt op de weekcontracten voor groentenafzet naar prijsvechters in Duitsland. Grote groentenleveranciers kunnen het niet veroorloven deze contracten te missen. Telersvereniging Conference kent ook geen Nederlandse voorbeelden van deze inkoopwijze.

Of registreer je om te kunnen reageren.