Home

Achtergrond 398 x bekeken

Franse boer kan 61 euro rekenen voor sneeuwruimen

Parijs – Franse boeren kunnen 61 euro per uur (plus btw) rekenen als ze met hun trekker sneeuw ruimen. ”Dat moet echter wel een bijzaak blijven, het is niet de bedoeling dat de boer een concurrent wordt van andere commerciële aanbieders,” stelt BCMA, het bureau voor de coördinatie van de agrarische mechanisatie.

Ook in Frankrijk is de afgelopen veertien dagen veel sneeuw gevallen. Gisteravond en vanochtend raakte ook Parijs onder een flink pak sneeuw bedolven. Veel Franse dorpen doen dezer dagen een beroep op de plaatselijke boeren om te helpen bij het sneeuw ruimen en de gladheidsbestrijding. Daar bestaan volgens het BCMA wel regels voor. De tarieven zijn afhankelijk van het motorvermogen van de trekker.

De 61 euro geldt voor trekkers van 130 pK, voor minder krachtige machines gelden lagere prijzen. Wordt er een sneeuwschuiver aan gekoppeld, dan kan daar nog eens 10 euro per uur voor worden gerekend. Als de boer of zijn machine schade ondervinden door de werkzaamheden, dan dient de openbare dienst dat te vergoeden. Veroorzaakt de boer zelf schade, dan gelden dezelfde regels als voor overheidsdiensten.

Verder moet de trekker voorzien zijn van speciale waarschuwingsverlichting die in openbare voorschriften in detail is opgenomen. Tenslotte is gebruik van rode diesel toegestaan, mits de trekker niet harder rijdt dan 40 kilometer per uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.