Home

Achtergrond 524 x bekeken 4 reacties

Frankrijk schrikt van lijst stoffen in maaltijd

In Frankrijk is veel ophef ontstaan over een studie waaruit blijkt dat wat een tienjarig kind gemiddeld eet in één dag, minstens 81 verschillende chemische residuen bevat.

Bij een aantal van die middelen gaat het om moleculen die er van verdacht worden kankerverwekkend te zijn. Het rapport is opgesteld door de organisatie van ecologen, Générations futures, op basis van analyses in een aantal in voeding gespecialiseerde laboratoria.

Volgens de studie bevat de voeding resen van onder meer PCB’s, bestrijdingsmiddelen, dioxine en zware metalen. De bevindingen worden door de Franse pers breed uitgemeten. ”We weten al dat het meeste fruit en groente dat we door onze keel krijgen resten van pesticiden bevat, maar deze studie doet je de rillingen over de rug lopen”, schrijft bijvoorbeeld Le Parisien.

De onderzoekers hebben de vier maaltijden die een kind normaal gesproken eet bij elkaar genomen. Daarbij is uitgegaan van de richtlijnen van het ministerie van volksgezondheid: vijf porties fruit of groente, drie zuivelproducten en 1,5 liter water. Alleen al in het ontbijt, met een croissantje met jam en een glas sinaasappelsap, ontdekten de onderzoekers 28 gevaarlijke stoffen waarvan drie met bevestigde kankerverwekkende eigenschappen. Vijftien sporen van giftige stoffen werden aangetroffen in boter en zeven in volle melk.

”Zelfs als in bijna alle gevallen de wettelijke limieten niet worden overschreden, krijgt de consument dagelijks toch een indrukwekkende cocktail van chemische moleculen binnen,” aldus een woordvoerder van Générations Futures.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  bon appetit

 • no-profile-image

  koetje

  Wat dan te denken van al die E-stoffen(geur,kleur en smaakstoffen)?

 • no-profile-image

  Han

  Wettelijke limiten voor de verschillende stoffen worden niet overschreden. Wat zegt dat over de totale hoeveelhied dschadelijke stoffen en wat is de werking van deze cocktail? Dat is nog nooit onderzocht, we doen alleen onderzoek naar iedere stof afzonderlijk. Geeft dit onderzoek een indicatie voor het gedrag (ADHD, PDNOSetc.) van onze jeugd? Is het verantwoordelijk voor de afnamen van ons imuun systeem? Wat is de samenwerking met gif en fijnstof in de lucht?

 • no-profile-image

  Zouden ze in Nederland ook een dergelijk onderzoek hebben gedaan. Ik ben daar best benieuwd naar , indien dat gebeurd is??? Mogelijk hebben we ook hier zo,n studie. Indien dat er niet zou zijn is eigenlijk ook weer vreemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.