Home

Achtergrond 202 x bekeken

Europarlement stelt besluit over EU-begroting 2011 uit

Brussel – De begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft gisteren geen volledig besluit genomen over de EU-begroting voor 2011.

Over twee hete hangijzers, extra flexibiliteitsruimte en het budget voor de Franse kernreactor Iter, spreekt de begrotingscommissie aanstaande maandag weer.
De EP-commissie werd het wel eens over een stijging van de begrote betalingen met 2,9 procent tot 126,5 miljard euro; de verplichtingen nemen, als het aan de commissie ligt, met 0,2 procent toe tot 141,8 miljard euro.
Het voltallige Parlement moet zich nog uitspreken over de EU-begroting voor 2011; dat gebeurt mogelijk komende week op de plenaire zitting in Straatsburg.
Vervolgens moet het Parlement ook tot overeenstemming komen met de lidstaten; sommige landen, waaronder Nederland, maken bezwaar tegen de wens van het Parlement om te gaan praten over extra Europese heffingen.
Als Parlement en lidstaten het niet eens worden vóór het eind van dit jaar, dan valt de EU terug op de begroting voor 2010; elke maand wordt dan eentwaalfde van die begroting uitgevoerd.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.