Home

Achtergrond 2 reacties

Euro daalt licht in waarde, rente blijft in 2011 laag

De euro is in waarde deze week licht gedaald tegenover de dollar, het pond en de roebel. De euro is nu 1,30 dollar waard, tegen 1,32 dollar een week geleden. De euro is 0,84 pond waard tegen 0,85 pond een week eerder.

De koersdaling heeft te maken met de mededeling van de Europese Centrale Bank (ECB) een kleine 150 miljard euro uit te lenen aan banken in de Eurozone.

Het nieuws doet twijfel rijzen over de gezondheid van commerciële banken in de Eurozone. De lening heeft een looptijd van drie maanden en 270 banken hebben zich op de lening ingeschreven. Over waar de banken vandaan komen geeft de ECB geen duidelijkheid. De banken moeten nog voor bijna 100 miljard euro aan leningen terugbetalen.

De Britse bank Barclays verwacht dat de domino-theorie postvat. Eerst kwam Griekenland in de problemen, vervolgens Ierland en daarna Portugal. Investeerders rekenen er nu op dat Spanje in de problemen komt. Tegelijk groeit de Duitse economie harder dan verwacht. Barclays gaat er vanuit dat de euro in waarde kan dalen tot 1,25 dollar, om vervolgens aan te trekken tot 1,50 dollar tegen het einde van 2011.

Voor de export is dat onvoordelig. Tegelijk exporteert Nederland toch vooral naar Duitsland en Frankrijk, landen die binnen de Eurozone vallen.

De ECB houdt de rente ook het grootste deel van 2011 ongewijzigd op een recordlaag niveau van 1 procent. Dat blijkt uit een peiling van persbureau Bloomberg onder invloedrijke economen. Volgens de economen blijft het economisch tij in de Eurozone nog te onzeker en zou een hogere rente herstel kunnen schaden.

Opvallend is dat de economen denken dat de ECB op een gegeven moment toch weer schuldposities van noodlijdende landen gaat kopen. Het voorlaatste rentebesluit hield de ECB de boot af omdat het vindt dat noodlijdende landen hun eigen macro-economische positie moeten verbeteren. Bij het laatste besluit werd benadrukt dat de nieuwe lening bij uitzondering wordt verstrekt.

Een lage ECB-rente vertaalt zich normaliter ook in een lage interbancaire rente, die vaak als referentie geldt bij leningen door bedrijven. De Euribor 3 maanden gaat de laatste dagen weer richting de 1 procent.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Zowel in 2010 als in 2011 zal ons geld, de Euro dus minder waard worden. Pietjes gratis advies: Koop onroerend goed en nog beter grond i.p.v. gebouwen.

  • no-profile-image

    Zowel in 2010 als in 2011 zal ons geld, de Euro dus minder waard worden. Pietjes gratis advies: Koop onroerend goed en nog beter grond i.p.v. gebouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.