Home

Achtergrond

Energie en weer leiden tot hogere prijzen

De prijs van een vat Noordzeeolie (159 liter) is licht gestegen tot bijna 91 dollar. Vorige week tikte de prijs zelfs het hoogste niveau van dit jaar aan: 91,45 dollar. De markt reageert op nieuws uit de VS en China. Het vertrouwen van de consument is in december meer toegenomen dan verwacht, terwijl het verbruik in China zich lijkt te herstellen.

De VS en China gelden als de grootste consumenten van energie. Opvallend is ook dat de voorraad aardolie in lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling het laatste kwartaal blijkt te zijn afgenomen. In de VS liep de voorraad in de laatste maanden juist steeds op. Het Internationaal Energie Agentschap ziet de vraag naar aardolie het komende jaar toenemen.

De prijs voor gas is op weekbasis fors gestegen. Op de spotmarkt (TTF) wordt nu voor levering volgend jaar 22,5 cent per kuub betaald, 0,8 cent meer dan een week eerder. Bij levering een jaar later ligt de prijs rond de 23,2 cent per kuub. De prijs voor basislast elektriciteit lag op de APX-markt deze week op gemiddeld 58,26 euro per mWh. Dat is vijf euro meer dan een week geleden.

De verwachting is dat de prijs de komende week oploopt naarmate de temperaturen dalen en de vraag naar energie toeneemt. Een grote verschuiving wordt niet verwacht. NIFE Energieadvies gaat er nog steeds vanuit dat een daling mogelijk is naarmate het einde van het jaar nadert. Er is volgens het bureau uit De Lier in feite voldoende gas. De aanvoer van vloeibaar gas uit Scandinavië en het Midden-Oosten is bijvoorbeeld groter dan normaal.

De gemiddelde sparkspreak, voor WKK-bezitters het verschil tussen de kosten van de inbreng van gas en de opbrengst van elektriciteit, ligt net als vorige week rond de 27 euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.