Home

Achtergrond 292 x bekeken

Eerst veel goede wil tonen

De melkveehouderij moet slim opereren om minder te hoeven minderen met antibiotica.

Ook de melkveehouderij moet het antibioticagebruik flink verminderen. In de hele veehouderij moet het verbruik in 2013 de helft zijn van dat in 2009. In november presenteerde de Stuurgroep Antibioticaresistentie Dierhouderij een marsroute om deze reductie te realiseren.
Veel is bereiken door stoppen met preventief gebruik. Dat heeft de laatste decennia grote opgang gemaakt. Er hoefde maar één varken te kuchen en een hele afdeling kreeg een antibioticakuurtje. Een koppel kuikens hoeft niet eens wat onder de leden te hebben, om preventief antibiotica te krijgen. Antibiotica zijn goedkoop. ‘Baat het niet, het schaadt ook niet.’

Deze intensieve sectoren zijn, vergeleken met de melkveehouderij, veelgebruikers. Als was het alleen maar omdat er veel meer varkens zijn dan koeien. Koppelbehandeling kent de melkveehouderij niet.

In de melkveehouderij komt zowat de helft van het verbruik voor rekening van droogzetters. Deze veelal preventieve inzet van langwerkende antibiotica draagt behoorlijk bij aan welzijn en levensduur van de hedendaagse hoogproductieve koe. Buiten de droogstand gebruiken melkveehouders weinig antibiotica, onder meer vanwege de verplichte wachttijd na gebruik.

Ofwel, er zijn argumenten voor het pleidooi om de qua antibiotica vrij zuinige melkveehouders minder te laten minderen dan varkens- en pluimveehouders.

Maar de melkveehouderij moet zich terdege afvragen of het uit strategisch oogpunt verstandig is om meteen die uitzonderingspositie op te eisen. Denk ’t niet.

Koeienboeren komen er altijd al genadig af, gaan de varkenshouders roepen; of het nou gaat om mest- of milieumaatregelen of om inkomensondersteuning.

Dat wordt dus behoedzaam opereren voor de melkveehouderij. Het wordt een kwestie van veel goede wil tonen, het probleem erkennen en vervolgens toch voorzichtig proberen onder halvering uit te komen.
Het spel kan beginnen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.