Home

Achtergrond 167 x bekeken

EU-regels staatssteun iets minder soepel

Het versoepelde Europese regime voor staatssteun aan banken blijft ook volgend jaar van kracht, maar de Europese Commissie scherpt de voorwaarden wel wat aan.

Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt.

Staatssteun is in de EU alleen toegestaan in speciale omstandigheden om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat. Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008, toen veel banken in problemen kwamen, liet de Europese Commissie de teugels echter vieren.

Volgens eurocommissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) is een geleidelijke terugkeer naar de normale situatie nodig. Dat moet wel voorzichtig gebeuren. Daarom kunnen EU-lidstaten ook volgend jaar financiële instellingen steunen, maar banken moeten vanaf 1 januari wel in alle gevallen een herstructureringsplan overleggen. Op dit moment hoeft dat niet, als de overheidssteun onder een bepaalde limiet blijft.

Volgens de Europese Commissie hebben de lidstaten de afgelopen twee jaar voor meer dan 4,5 biljoen euro aan staatssteun verleend, meestal in de vorm van garanties. In Nederland ging het om een dikke 323 miljard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.