Home

Achtergrond

Duitse strijd om varken straalt af op Nederlandse noteringen

Het beeld van de varkensprijsontwikkeling van de laatste weken wijkt duidelijk af van die van de laatste jaren. Het beeld van de laatste jaren was dat de noteringen gedurende een vrij lange tijd op een constant niveau bleven.

Dit jaar is het beeld anders. Op 29 oktober steeg de Duitse Vereinigungspreis met 3 cent naar € 1,40. Op 12 november kwam er weer 2 cent bij, op 3 december en 10 december steeg de prijs met twee keer drie cent tot € 1,48. Een dergelijke stijgende tendens is de laatste jaren ongekend.

In Nederland volgt Vion zoveel mogelijk de Duitse notering. Het bedrijf wil de afstand tot deze notering zo klein mogelijk houden. Op 1 november steeg de Vion-notering naar € 1,38. Op 22 november steeg Vion met 1 cent naar € 1,39. Op 29 november kwam er weer een cent bij. Op 6 december steeg Vion met 2 cent naar € 1,42. Afgelopen maandag deed Vion er nog eens 4 cent bij en de notering staat staat nu op € 1,46, slechts 2 cent achter de Duitse notering.

De varkensprijs is harder gestegen dan de vleesprijzen rechtvaardigen. In Duitsland vechten de slachterijen om de varkens. De Erzeugergemeinschaften (producentenverenigingen) profiteren daarvan en weten de varkensnotering op te drijven. In Nederland was dat tot halverwege de jaren 90 ook een bekend beeld. De overcapaciteit in de slachterijwereld zorgde vaak voor hogere prijzen dan de vleesmarkt rechtvaardigde.

Daar komt in Duitsland bovendien nog bij dat de producentenorganisaties geïrriteerd zijn over de handelwijze van de slachterijen met de uitbetalingssystemen. Die werden zonder vooroverleg van de ene op de andere dag aangepast, waarbij de varkenshouders geen mogelijkheid kregen om te anticiperen op de veranderingen. De organisaties zijn er nu op uit om zoveel mogelijk terug te pakken van de slachterijen.

Over de huidige prijsontwikkeling kun je eigenlijk zeggen dat ook de Nederlandse varkenshouder profiteert van de strijd om het varken die in Duitsland gaande is.

Op de langere termijn ziet de markt er ook niet ongunstig uit. De varkensstapel in Europa is volgens gegevens van de Europese commissie iets kleiner dan een jaar geleden. Het aanbod van vleesvarkens zou wat kleiner kunnen worden. Dat zou kunnen leiden tot een betere structurele prijsontwikkeling in de EU. En dat is weer iets waar de varkenshouders met smart op zitten te wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.