Home

Achtergrond 1 reactie

Drankverslaafde eekhoorns

Tijdens het kappen van het bos maakten we kans op een ontmoeting met aan drank verslaafde eekhoorns.

Als familie hebben we enkele bossen in het bezit. Strategisch goed gelegen: het dorp waar we wonen heeft twee dorpskernen en daar tussenin hebben we in totaal 14 hectare bos liggen. Bij aankoop van een varkensmesterij in 2005 kochten we ook nog eens de direct omliggende 8 hectare bos erbij. Dit jaar moeten we 6 hectare totaal kappen en 16 hectare uitdunnen.

Een kuub is geen kuub

Het verkrijgen van de kapvergunningen was een hele klus. Vele papiertjes, stempeltjes en een zwangerschap later (nee géén kindje, maar 9 maanden tijd) is de vergunning dan toch binnen. Degene die dit voor ons regelde was een expert in boompjes kappen. Hij was echter ook een expert in mensen voor de gek proberen te houden. Laat mij dat uitleggen. Gebaseerd op de ervaringen in het verleden, wilden wij absoluut een contract waarin een minimum hoeveelheid kuubs hout per hectare werd vastgelegd, inclusief de netto door ons te ontvangen prijs per kuub. Daarbij is het goed te weten dat een kuub geen kubieke meter is. Een kuub ruwe houtkap is 1,7 m lengte x 1,0 m breed x 1,0 m hoog. Nee, voor u als houtkopende consument is een kuub ook geen kubieke meter. En nee, dat is ook niet iets typisch voor hier, het is ook in Nederland en de rest van Europa zo!

Koper is erg gretig

Goed, er werd minimaal 100 kuub hout per hectare vastgelegd in het contract, netto te ontvangen prijs omgerekend €25 per m3. Alle kosten zijn voor de kopende partij. Omdat wij barstens druk waren, bleef dit prijsvoorstel een tijdje liggen.
Opvallend was dat de kopende partij ons bijna dagelijks bleef bellen. Ja, dát is erg opvallend in Hongarije. En dat deed bij ons een belletje rinkelen. Of beter: er ging een misthoorn af! We hebben daarna maar eens enkele andere partijen benaderd voor prijzen.

Op dit moment wordt het bos gekapt, met een ondertekend contract van minimaal 100 kuub per hectare én betaling van €37,50 per kuub. De goede man (nee, hij heeft geen lange baard en een rode mijter op) betaalt zelfs vooruit. Elke keer als er weer 100 m3 gekapt is, betaalt hij de volgende 100 m3. Elke dag wordt al het hout direct afgevoerd, en is er de hele dag natuurlijk iemand van ons bij.
Het kleinere dunnere sprokkelhout en alle takken blijven wel staan en liggen. Bewust. Volgend voorjaar is dat netjes opgeruimd en hebben de dorpsmensen het opgestookt in hun houtkachels.

Overigens is er in de winter ook nog werk zat: in totaal 16 hectare moet nog worden uitgedund. Dit betekent 10 tot 15 procent van de bomen kappen, allemaal gemerkt met een spuitbus door de officiële beambte. Ik zag dat dat een rode spuitbus is. U weet wel, zo’n zelfde kleur als waar je de te verkopen vleesvarkens mee merkt. Tsja.

Bos is centrale stortplaats

Tijdens de kap van het bos, viel het op dat het blijkbaar een centrale stortplaats is. Man, man, man, wát een rommel overal. Als u wel eens in de herfst of het vroege voorjaar naar Budapest bent gevlogen, kunt u het afval in de bossen zien liggen. Jammer is dat, het geeft aan dat de mensen héél andere problemen aan het hoofd hebben dan het netjes houden van natuurwaarden.
Waargenomen in ons bos: computers inclusief beeldschermen, een voorraadje lege drankflessen van een lokale alcoholist (die man moet een giga-lever hebben), en wc-potten.
Overigens kan ik me zomaar voorstellen dat er door het afval in de bossen wellicht inteligentere diersoorten ontstaan: een eekhoorn die achter z’n computer enorm aan het palinka zuipen is en dan naar de wc-pot rent...

Foto's: Ronald Scholten

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    W.A

    Zie wel dat bij jullie het akazia hout ook gewild is!
    Dus de winst dit jaar niet uit de varkens maar uit het bos....

Of registreer je om te kunnen reageren.