Home

Achtergrond 1681 x bekeken

Compleet melkveebedrijf in Eure-et-Loir

Normandië en Bretagne zijn hét melkveegebied van Frankrijk. Op de grens van Normandië en Bretagne en la Beauce, het akkerbouwgebied ten zuidwesten van Parijs, staat een melkveebedrijf met een melkquotum van 870.000 liter te koop.

De boerderij wordt compleet aangeboden, inclusief hoogwaardige veestapel en machines. Het bedrijf is nu 88 hectare. De boerderij kan echter worden uitgebreid met grond van een buurman die wil stoppen. Deze grond grenst aan het melkveebedrijf. Na uitbreiding ontstaat er een bedrijf van ongeveer 150 hectare, waarvan circa 120 hectare te koop is.

De verkaveling en kwaliteit van de grond zijn goed, zegt Harm Hof van Europe Ruris, de partner van LTO Vastgoed in Frankrijk. "Men treft hier sterk leemhoudende grond van goede kwaliteit aan. De 150 hectare grond is bovendien vrijwel geheel gedraineerd." Behalve voor gras en mais is de grond nu in gebruik voor de teelt van tarwe. De gemiddelde opbrengst van tarwe is 8,5 à 9 ton per hectare en van maïs 14 à 15 ton drogestof per hectare.

De buurman heeft ook nog premierechten voor 39 zoogkoeien. Hij wil deze met de grond overdoen aan de nieuwe eigenaar. Deze rechten kunnen worden ingeruild voor melkquotum. In de campagne 2009/2010 lag de omwisselingsfactor in de diverse Franse departementen gemiddeld op 5.200 liter melkquotum/premierecht. Dat betekent dat het quotum met ongeveer 200.000 liter zou kunnen worden uitgebreid.

Het melkveebedrijf heeft ruime gebouwen, totaal zo’n 6. 000 vierkante meter. In de ligboxenstal zit een brede voergang. Aan één kant staan de melkkoeien in 125 ligboxen, aan de andere kant staan de kalveren in strohokken. In het verlengde van deze stal is een overdekte opslag voor vaste mest (circa 1.100 vierkante meter) en opslag voor stro (circa 630 vierkante meter). Haaks hierop is een stal voor jongvee, die staan in strooiselhokken met een voerhek. Hierin is ruimte voor 98 dieren.
De koeien worden gemolken in een 2 x 10 melkstal (Gascoigne Melotte) met snelwisselsysteem (rapid-exit). Daarnaast is er nog een mestsilo van 1.750 kubieke meter en een kleinere silo van 450 kubieke meter. De gebouwen zijn in goede staat, zegt Hof. "De stalinrichting voor de melkkoeien is in 2000 vervangen, de mestsilo is gebouwd in 2003 en de melkstal is van 2005. De vaste mestopslag en stroberging dateren van 1995."

De veestapel bestaat uit 110 melkkoeien en 130 stuks jongvee. "Het bedrijf heeft een Holstein-veestapel met heel hoge genetische potentie. De huidige productie is gemiddeld circa 9.000 liter", aldus Hof. Het machinepark is eveneens te koop en bestaat onder andere uit een twee jaar oude voermengwagen, een verreiker, een stro-strooier en Deutz-trekkers (120 pk en 125 pk met voorlader).

In 1997 is 500 meter van de boerderij een nieuwe woning gebouwd. "Het is een ruim, fraai en comfortabel huis", zegt Hof. "Dit huis met 240 vierkante meter woonoppervlak, is voorzien van alle comfort. Er is een grote woonkamer met open haard, een keuken, eetkamer, vijf slaapkamers, twee badkamers en een inpandige garage voor twee auto’s." Het huis wordt verwarmd door middel van aardwarmte (geothermie). De gehele woning heeft vloerverwarming. Bij het bedrijf staat ook nog een kleine woning. Deze is de laatste jaren gebruikt voor huisvesting van tijdelijke medewerkers en stagiaires.

De grondprijs voor een gemiddeld Frans melkveebedrijf is in deze streek vrij hoog: circa 8.000 euro per hectare. Maar het is nog steeds een fractie van wat melkveehouders in Nederland moeten betalen. De gemiddelde grondprijs in 2009 in Frankrijk was 5.090 euro per hectare.

"Hoewel het aantal hectares dat van eigenaar wisselde in 2009 met 8,5 procent afnam ten opzichte van het jaar daarvoor, bleven de grondprijzen in 2009 vrij constant. De prijs was 1,6 procent lager dan in 2008, maar nog altijd 3,7 procent hoger dan in 2007. In het grootste deel van centraal en Noord-Frankrijk was zelfs sprake van een aanzienlijke stijging van de grondprijs. Voorzichtige indicaties wijzen erop dat de tendens uit 2009 zich voortzet in 2010. Grondprijzen zullen zich, zeker in de akkerbouwgebieden, goed handhaven", aldus Hof.

De hogere grondprijs in deze regio en het grote, luxe huis maken dit bedrijf wel tot een voor Franse begrippen duur bedrijf, zegt Hof. De vraagprijs is circa 2,4 miljoen euro. Dat is inclusief woonhuizen, gebouwen, circa 120 hectare grond, melkquotum, veestapel en machinepark.

Meer informatie: Europe Ruris, Harm Hof, 00 33 243 00 17 06, www.europeruris.com

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.