Home

Achtergrond

Castratiestop is een mooi begin

Het vrijwillige, EU-brede castratieverbod per 2018 is een signaal van verandering .

Belangrijke partijen in de Europese varkensketen hebben afgesproken te gaan stoppen met castreren. In 2018 moet castratie in zowat heel de EU uitgebannen zijn.
Die afspraak van vorige week, inmiddels Verklaring van Brussel genaamd (naar analogie van de Verklaring van Noordwijk van december 2007, waarin Nederlandse organisaties zich voornamen in 2015 te stoppen met castreren), is om verschillende redenen erg belangrijk. Het feit dat de Italiaanse varkenshouderij de boot nog afhoudt om zware varkens voor de productie van droge hammen te kunnen blijven produceren, doet aan dat grote belang niet veel af: I De Europa-brede afspraak van nu haalt de kritiek onderuit van begin 2008, dat een eenzijdig Nederlandse castratiestop de buitenlandse concurrentie in de kaart zou spelen. Het is net zo logisch, of logischer, om te zeggen dat voorloper Nederland in Brussel de doorbraak forceerde. Oftewel, voortaan niet meer meteen ‘level playing field’ gaan staan gillen als zich weer regelgeving aandient waarvan je op je klompen kunt aanvoelen dat er geen ontkomen aan is. Misschien dan toch beter om hem als eerste te omarmen en een technologische voorsprong op te bouwen, zoals nu met beren mesten gebeurt. I De vrijwillige (!) afspraak in Brussel mag ook gezien worden als een exponent van de nieuwe wind die waait in de belangenbeharting, en waarmee de ZLTO het nadrukkelijkst aan de weg timmert. Niet langer aan de remwagen hangen en slechts méér ruimte, méér tijd en mínder regels claimen. Wél zoeken naar mogelijkheden om met maatschappelijke organisaties wederzijds profijtelijke overleggen te hebben en afspraken te maken.

Alles bij elkaar belooft dit wat voor de ontvangst in de Brabantse landbouw van het verduurzamingsadvies dat de ‘buitenstaanders’ Ab Klink, Pieter Winsemius, Marijke Vos en Felix Rottenberg onder leiding van oud-Vion-directeur Daan van Doorn gaan uitbrengen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.