Home

Achtergrond 285 x bekeken

Bundesverfassungsgericht verklaart groepskooien in strijd met grondwet

Karlsruhe – De nieuwe groepshuisvestingskooien ter vervanging van de oude legbatterijen zijn in Duitsland in strijd met de grondwet ingevoerd. Dat heeft het Bundesverfassungsgericht – de hoogste gerechtelijke instantie in de Bondsrepubliek – donderdag uitgesproken in een procedure die was aangespannen door de regering van de deelstaat Rijnland-Palts.

De bondsregering in Berlijn moet er voor zorgen, dat een nieuwe huisvestingsregeling voor de legsector wordt opgesteld. Die dient uiterlijk 31 maart klaar zijn, zo blijkt verder uit het vonnis. Het Bundesverfassungsgericht meent dat de huidige verordening niet deugt, omdat de dierenbeschermingscommissie – een adviesinstantie – bij de besluitvorming is gepasseerd. Volgens de rechter is deze commissie wel gehoord, maar alleen voor de vorm. Alles was toen de commissie aan het woord werd gelaten als het ware op parlementair- en kabinetsniveau, evenals in Brussel, al in kannen en kruiken en zo moet het niet, aldus de rechters in Karlsruhe, daar de bereidheid en de mogelijkheid aanwezig moeten zijn om de overwegingen van de commissie te honoreren. ”Noch die mogelijkheid, noch die bereidheid waren er echter.”
De groepshuisvestingskooien (ook wel ’kleine kooien’ genoemd) waren ook zonder de uitspraak van de hoogste rechter al omstreden. De meeste grootgrutters van enige betekenis in Duitsland hebben eieren uit deze kooisystemen niet in hun assortiment opgenomen en verkopen alleen scharreleieren en/of eieren uit biologische productie alsmede zg. Freilandeieren (eieren uit stallen met een uitloop naar buiten). De oude legbatterij is sinds 1 januari 2010 in Duitsland geheel verdwenen. In de EU moet deze productievorm per 2012 zijn afgeschaft. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.