Home

Achtergrond

Britse voedseldienst soepeler over kloonvoeding

Londen – De Britse voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency (FSA) wil dat melk of vlees van gekloonde dieren behandeld blijft worden als ’nieuwe voeding’ waarvoor aparte goedkeuring vereist is. Vlees of melk van afstammelingen van gekloonde diensten kan echter gewoon in de voedselketen verwerkt worden, wat de FSA betreft.

Dat heeft de FSA na een lange discussie geadviseerd aan het plattelandsministerie Defra. De Britse dienst stond nu toe op het standpunt dat ook producten van afstammelingen van kloondieren als ’novel foods’ aangemerkt moesten worden. Enkele maanden geleden ontstond in Groot-Brittannië ook grote consternatie toen ontdekt werd dat dergelijke producten in de voedselketen terecht waren gekomen.

De FSA stelt nu echter dat er geen redenen van voedselveiligheid zijn om aparte regels op te stellen voor voeding van de afstammelingen van gekloonde runderen en varkens. Verplichte etikettering is ook ”onnodig en buiten proporties”, meldt de dienst.

De FSA geeft daarbij zelf aan van mening veranderd te zijn, maar zal nu nog wel de opinie van andere betrokkenen vragen. FSA wil ook Defra vragen welke ethnische aspecten van kloonproducten aan de consument bekend gemaakt zouden moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.