Home

Achtergrond 334 x bekeken

Boer zet stap naar nieuwe toekomst

Veel boeren hebben moeite hun bedrijf economisch te bolwerken. Ze moeten een baan naast hun bedrijf aannemen om een boterham te verdienen of zelfs hun bedrijf stoppen en fulltime gaan werken. Stimuland helpt boeren in Overijssel bij het vinden van een baan.

Een rendabel boerenbedrijf is niet meer voor iedereen weggelegd. Veel boeren moeten een verbredingstak vinden of een baan buiten het bedrijf aannemen om rond te kunnen komen. Anderen moeten zelfs de stap zetten het bedrijf te beëindigen en een nieuwe start te maken.

De stichting Stimuland helpt boeren in Overijssel daarbij met het project ’Stap voor stap naar een nieuwe toekomst’. Dat project loopt sinds 2009 en wordt gefinancierd door de provincie Overijssel. De provincie heeft deze week besloten het project ook in 2011 door te zetten, omdat er veel succes wordt geboekt. In de rest van Nederland en in het buitenland is er ook belangstelling voor het project.

Stimuland helpt bij het zoeken naar de juiste baan die bij de boer past. Daarnaast wordt eventueel ondersteund in bijvoorbeeld plannen ten behoeve van het gebruik van de voormalige stallen en rood-voor-roodregelingen. Een tiental boeren is op dit moment aan het solliciteren en zeven boeren hebben succesvol de overstap gemaakt naar een volledige of parttimebaan in de wereld buiten de boerderij. Drie deelnemers hebben ’Stap voor Stap’ gebruikt om een nieuw niet-agrarisch bedrijf van de grond te krijgen.

Wilco Pasman is namens Stimuland een van de mensen die boeren begeleidt in hun overstap. Hij heeft daarbij ervaren hoe moeilijk zo’n stap voor een boer kan zijn.

”Op meer fronten ligt dat ingewikkeld. Zo is het al een heel grote stap je boerenbedrijf aan de kant te doen of te erkennen dat je er iets naast moet doen voor een goede boterham. Als je dat overwonnen hebt, moet je onder ogen zien dat iedere andere baan minder vrijheid oplevert dan je op je eigen bedrijf gewend bent. Het is een hele stap om weer een baan onder een baas aan te nemen.”

Stimuland geeft daarin begeleiding. Voor elke deelnemer wordt een maatwerkproject gestart. Er wordt per persoon gekeken welke hulp nodig is en waar behoefte aan is.

Vaste onderdelen zijn een beroepskeuzetest en sollicitatietrainingen. Deelname is niet gratis. Kosten zijn afhankelijk van de begeleiding die wordt gegeven en het geld wordt onder andere gebruikt om het project verder uit te bouwen en trajecten voor meer boeren op te starten.

In de afgelopen jaren zijn al verschillende trajecten afgesloten. Deelnemers komen soms in banen terecht die dicht bij hun boerenbestaan liggen. Anderen pakken heel andere beroepen op, zoals stratenmaker, commercieel medewerker in de binnendienst, een voorlichtingsfunctie in de pluimveehouderij of als procesoperator bij Agrifirm. Of ze werden taxichauffeur, deskundige in energiezuinig bouwen of operator bij Bolletje. Een aantal van de deelnemers zit nog midden in het traject en volgt opleidingen in bijvoorbeeld de makelaardij. In 2011 start een nieuwe groep boeren met het project.

Volgens Pasman hebben niet alleen boeren, maar ook de provincie en het platteland baat bij de regeling. ”Een goede omscholingsmogelijkheid kan een boer eerder doen besluiten de stap te nemen te stoppen. Andere boeren krijgen daardoor groeimogelijkheden. Dat komt de sector ten goede. Maar ook het platteland, want renderende bedrijven zorgen voor een hogere kwaliteit van het gebied, met ook aandacht voor natuur en recreatie.”

Stimuland
Het platteland van Overijssel behouden als een aangenaam gebied om te wonen, te werken, te leven. Dat is het doel van Stimuland. Hiervoor ontwikkelt en organiseert Stimuland innovatieve projecten en andere activiteiten om een duurzame land- en tuinbouw te stimuleren, de plattelandseconomie te versterken en de verbondenheid tussen mensen te behouden.
Stimuland is in 1996 opgericht op initiatief van de provincie Overijssel en de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (GLTO). De stichting is actief als het gaat om bijvoorbeeld het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken naar biovergisters, het begeleiden van agrariërs naar de arbeidsmarkt of naar een nieuwe, niet-agrarische bedrijfstak en vrijwillige kavelruil.

Foto

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.