Home

Achtergrond 292 x bekeken

'Blijdschap met een scherp randje'

De VanDrie Group kreeg deze week het groene licht voor de overname van Alpuro van het Duitse Bundeskartellamt.

Daardoor kan nu ook de totale fusie doorgaan. Aan het Duitse ”ja” gingen een maandenlang onderzoek en uitgebreide discussies vooraf. VanDrie-directeur Hennie Swinkels is heel blij dat de laatste hobbel voor de overname van Alpuro nu is genomen. “Maar de blijdschap heeft voor ons toch een scherp randje. We moeten afscheid nemen van onze Duitse kalverhouders, goed voor jaarlijks zo’n 30.000 blanke vleeskalveren.”

Een vervelend verlies, maar toch niet onoverkomelijk?
”Ja en nee. Het afscheid moeten nemen van de kalverhouders daar doet ons meer pijn dan het marktverlies. Bij de vleesverkoop in Duitsland worden ons overigens geen beperkingen opgelegd.”

Waarom wil het Bundeskartellamt dat u de kalverhouders afstoot?
”De Duitse vleeskalverhouderij is de afgelopen vijf jaar fors gekrompen. Dat komt omdat de Duitse vleeskalverhouderij gemiddeld veel minder geïntegreerd en gespecialiseerd is als in bijvoorbeeld Nederland. Alleen de VanDrie-bedrijven bleven constant. Daardoor is hun relatieve aandeel gegroeid. De Duitse kartelautoriteiten willen nu dat de aanvoer van vleeskalveren naar de eigen Duitse slachterijen weer groeit. Dat kan als VanDrie de kalverhouders afstoot.”

Een mooie redenering, maar als de Duitse vleeskalverhouderij buiten Van Drie om het maar matig doet, waar komen jullie Duitse kalverhouders dan straks bij terecht?
”Ik vertrouw erop dat zij een goed onderkomen zullen vinden. Daar zullen we onze best voor doen. Bovendien denk ik dat er voldoende kleinere ondernemingen zijn die met die Duitse kalverhouders in zee willen gaan.”

Kan VanDrie na dit besluit direct aan de slag met de integratie van Alpuro in de onderneming?
”Eerst moeten de Duitse kalverhouderijen worden afgestoten. Pas als dat is afgerond, kunnen we echt verder. Wat we nu wel kunnen doen, is alvast definitieve integratieplannen opstellen. 

Of registreer je om te kunnen reageren.