Home

Achtergrond 383 x bekeken 2 reacties

Bleker: ammoniakdossier in 2011 sluiten

Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) geeft zichzelf een jaar de tijd om het ammoniakprobleem bij Natura 2000-gebieden op te lossen.

Lukt dat niet, dan beschouwt hij Natura 2000 als onuitvoerbaar in Nederland. Dat heeft de staatssecretaris vanmiddag verklaard in een debat met de Kamer over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De PAS, die nu wordt uitgewerkt, beoogt bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken zonder dat de kwaliteit van Natura 2000-gebieden achteruitgaat.

Doel van de PAS is dat de neerslag (depositie) van ammoniak op de natuur de komende decennia daalt, aldus Bleker. Een deel van die daling kan gebruikt worden om economische activiteiten mogelijk te maken. "Mijn ambitie is om dit dossier in 2011 tot een einde te brengen", zei Bleker. Eind 2011 wil hij de PAS definitief klaar hebben. Voorop staat dat de PAS juridisch houdbaar is, en simpel toe te passen bij de vergunningverlening, zei hij.

"Maar als we eind 2011 niet halen, dan hebben we een megaprobleem. Dan is het in een dichtbevolkt land als Nederland kennelijk niet mogelijk om realistisch te staan voor de instandhoudingsdoelen van Natura 2000." Binnen de PAS wordt gekeken naar de totale stikstofuitstoot. Naast de landbouw zijn verkeer en industrie belangrijke bronnen van stikstof. Bleker wil zich niet bij voorbaat vastleggen op een verdeling van de 'stikstofgebruiksruimte'. Hij wil steeds kijken in welke sector een daling van de uitstoot het best is te halen.

De Kamer had vooral kritiek op het (langzame) tempo waarin het ammoniakbeleid van de grond komt. VVD, CDA en SGP willen af van de 'kritische depositiewaarde' als toets bij de vergunningverlening, maar Bleker hintte dat deze voorlopig nog richtinggevend is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet-ton

  pas moet de ammoniak uitstoot uit de veehouderij doen verminderen.destijds is de dierlijke meststoffenwet ingevoerd omdat mede door de ammoniak uitstoot van de veehouderij de bomen in de bossen het loodje zouden leggen.
  onze koeien stoten volgens onderzoekers te veel metaangas uit.
  het gekke van deze wetten is dat zij een gemeen doel hebben;namelijk geld te goed van deze veehouders.
  het lijkt er op dat de bomen in de bossen niet steven van de ammoniak.wij denken dat de natuur nog wel dankbaar is als daar ammoniak uit de lucht op valt.en het gedonder van de metaangas uitstoot uit de weilanden waar de koeien in lopen valt ook nog wel mee.
  wij denken dat onze koeien kalveren moeten krijgen die in opstand gaan komen tegen de anti natuur in veehoudend nederland.

 • no-profile-image

  piet flevo

  Hoezo probleem, het is zaak deze doelstellingen nooit te halen. De natuur dient gevoed te worden voor gezonde bossen en een goed ecosysteem ook voor de vissen. Stap nou eens van die leugens af.

Of registreer je om te kunnen reageren.