Home

Achtergrond 254 x bekeken

Biologica blijft nog even in zwaar weer

De organisatie voor biologische landbouw en voeding zit in zwaar weer. De jaarrekening over 2009 laat een fors verlies zien. En de storm woedt in 2010 voort, ondanks een aantal ingrepen.

Voor de buitenwereld kwam het ontslag van directeur Peter Jens van Biologica afgelopen zomer als een donderslag bij heldere hemel. Maar wie de cijfers van de organisatie kent, kan niet anders concluderen dan dat het financieel al fiks rommelde bij de organisatie voor biologische landbouw en voeding.

De crisis heeft ook bij Biologica toegeslagen. Inkomsten uit populaire acties als adopteer een kip of adopteer een appelboom zijn in de loop van de tijd afgenomen.

Interim-directeur Koen van der Drift, die in juni de taken van Peter Jens overnam, hoopt de organisatie volgend jaar weer financieel op de rails te hebben, waarbij aan het eind van het volgend jaar 100.000 euro kan worden toegevoegd aan de reserves. Maar dan moet "een derde van de beschikbare arbeidscapaciteit voor 2011 nog in werkzaamheden worden belegd", aldus de jaarrekening.

Voor een deel van het personeel is er volgend jaar nog geen werk. Desalniettemin ziet Biologica dat er economisch bestaansrecht bestaat, mogelijk in een nieuwe organisatie waarbij ook de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw en de Vereniging Biologische Producenten zijn betrokken.

Een van de maatregelen is de verhuizing naar een duurzamer en goedkoper pand. De jaarlijks ruim een ton kostende behuizing bij stadion Galgewaard wordt verlaten tegen een boete van bijna 40.000 euro. De boete moet worden betaald omdat het huurcontract doorloopt tot eind 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.