Home

Achtergrond 1 reactie

Bingo!

Voor de ‘boeren in nood’ organiseerden we een bingo-avond. De opkomst is hoog, er is een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel.

In de wintermaanden is het hier in Zuid-Frankrijk de gewoonte bingo’s te organiseren. Ze worden georganiseerd door allerlei organisaties: scholen, de brandweer, sportclubs en ga maar door. Ook onze organisatie voor de ‘Boeren in Nood’ organiseert zo’n bingoavond. Zelf heb ik een hekel aan zulke avonden, en ik dacht dat bingoën allang uit de mode was. Maar toch wordt er elke winter weer een bingo gepland.

Het organiseren is natuurlijk simpel. De gemeente stelt de lokale feestzaal ter beschikking, de organisatie koopt een stuk of 40 (niet al te dure) cadeaus en de avond kan van start.
We hadden dit jaar overal foldertjes uitgedeeld en posters opgehangen om maar zoveel mogelijk volk te trekken.

De grote trekker was de hoofdprijs, een week vakantie in het Spaanse Rosas, waar de voorzitter van de organisatie een appartement heeft. De andere cadeaus waren vrij simpel: dvd-spelers, gps, een espresso-apparaat, een broodbakmachine, pannenset, dekbed, maar ook ganzenlevers, hele eenden en varkenspaté. En omdat we in Frankrijk zijn, natuurlijk ook flink wat flessen wijn.

Met zulke producten willen we onze boerenafkomst onderstrepen, er zijn mensen die speciaal voor deze prijzen naar onze bingo komen. De prijzen hangen af van het gewonnen spel. Een volle kaart, 1 rij of 2 volle rijen en de tweede helft is vaak interessanter dan de eerste.

Gratis kaarten na het eerste nummertje

Dit jaar zou de bingo’s avonds om 21 uur beginnen. Het organiserend comité, waar ik deel van uitmaak, zette vanaf 19 uur de zaal klaar. De laatste tafels en stoelen stonden nog niet klaar of de eerste spelers kwamen al binnen. Zij gingen gelijk naar de cadeautafel om de prijzen te bewonderen. Het was inmiddels 20 uur en tijd voor koffie. In minder dan een half uur was praktisch de hele zaal vol!
Mjn ervaring met de locale bevolking is dat ze vaak te laat komt, maar dat geldt dus niet wanneer er een bingo is. De kaarten kostten €3 per stuk. Sommige deelnemers kochten er wel vijf of zes tegelijk om maar meer kans te maken.
Een specialiteit in onze bingo is dat alle mensen die het eerstgetrokken nummer op hun kaart hebben, er een gratis kaart bij krijgen. We schijnen de enigen te zijn in de regio die dit principe toepassen en het valt altijd erg goed bij de spelers.

Erg serieus en erg ontspannend

Terwijl de bingo loopt heerst er opperste concentratie. Het is dan doodstil. Zelfs als ik nét voor de pauze achter de bar met glazen en flessen begin te rammelen wordt dit als uiterst storend ervaren.
Tijdens de pauze is het wel een gezellige drukte van mensen rond de bar en er wordt natuurlijk gepraat over Kerstmis, het eten, de prijzen en het koude weer. Het is een treffen van boeren, burgers en buitenlui, van alle leeftijden en opvallend was dat hele families terugkwamen naar het dorp.

He is dan wel voor een goed doel dat veel mensen in het dorp aanspreekt, maar toch komen ze voor de prijzen. De emoties lopen in de tweede helft vrij hoog op als wéér dezelfde mensen winnen. Typisch Frans vond ik dat de mensen liever een ganzenlever met wijn winnen dan een gps of dvd-speler. Ik moet bekennen dat het zo voor de feestdagen ook wel mooi uitkomt en het prijstechnisch minstens zo interessant is.

De nazit is het leukst

De avond eindigde rond half een ’s nachts en de zaal stroomde snel leeg. Dan moet er nog opgeruimd worden, tafels en stoelen terug, bezem over de vloer. Als alles dan aan kant is, komen we aan ons zelf toe. We praten aan de bar nog wat na en de laatste geruchten van die avond worden doorgenomen. Eigenlijk vind ik dit deel het leukst en het gezelligst van de hele avond.
Uiteindelijk bedroeg het batig saldo €2.500. Daarmee kunnen we boeren in nood blij maken en acties vEn omdat er steeds minder subsidies komen hebben we een klein deel ervan ook nodig voor de normale zaken als papier en postzegels.
Volgend jaar zeker weer.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    halbe

    Bingo is hier in Frankrijk echt geen winters tijdverdrijf, maar big-business zoals je wel gemerkt hebt. Het zijn vooral gepensioneerden die de bingo gebruiken als aanvulling op hun pensioentje. Broodjes en een thermoskan mee, zodat ze geen koffie hoeven te kopen. Er wordt gevochten om de beste kaarten. Na afloop worden de DVDspelers en magnetrons direkt weer doorverkocht, omdat ze cash willen hebben. De animateur ( die de nummers afroept) is een professionel, maar wil wel zwart betaald worden. De hele avond mag er niet gepraat worden, want dat leidt af.Ik heb het vaak moeten organiseren voor onze school, maar had er net als jij een hekel aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.