Home

Achtergrond 183 x bekeken

Bijzondere bewegingen op zuivelmarkt

De prijsbewegingen op de Nederlandse zuivelmarkt zijn moeilijk te doorgronden. Het bijzonderst zijn de prijzen op de markt voor vloeibare zuivel.

Opmerkelijk is dat de spotmarkt zich, bij alle onzekerheid over de grote zuivelmarkt en het naderende einde van het jaar, nog zo goed houdt. Wie spotmelk heeft te verkopen, kan daar nog steeds 34 tot 35 cent per kilo voor ontvangen.

Niet dat deze prijs gegarandeerd is. Er zijn grote fluctuaties op de markt waar te nemen, maar gezien de totale markt en het moment in het jaar, zijn het goede prijzen. Voordeel voor de prijsvorming is dat er de komende jaarwisseling geen grote angst hoeft te bestaan dat product onverwerkt blijft. De feestdagen vallen grotendeels in het weekend. Dat heeft geen extra stilstand van fabrieken tot gevolg.

Ook de roomprijzen blijven nog steeds behoorlijk hoog. De prijzen bewegen zich rond de 4.000 euro per ton. Dat is wel veel lager dan enkele weken geleden, maar gezien de boterprijzen nog altijd flink duur. De kaasprijzen blijven nog grotendeels stabiel.

De prijzen voor de poeders zijn de afgelopen tijd weer iets aangetrokken. Dat komt doordat ze iets te ver waren weggezakt en doordat de dollarkoers de laatste tijd was gestegen ten opzichte van de euro. Dat laatste is echter voorbij. De dollar wordt zwakker tegenover de euro en dat beperkt de exportmogelijkheden weer. Daarbij trekt de wereldwijde melkproductie aan en doet een land als Rusland de laatste tijd weer lastig over de Europese zuivelexport.

Er zijn kortom veel onzekere factoren op de markt, maar een echte richting is moeilijk te duiden. Waarschijnlijk is die pas weer aanwijsbaar na de jaarwisseling.
Prognose: spotmelk en room goedkoper.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.