Home

Achtergrond 2 reacties

'Belang van dier onvoldoende beschermd'

De belangen van dieren zijn in Nederland nog onvoldoende beschermd.

Dat concludeert Eugénie de Bordes, die aan de Universiteit Utrecht promoveert op de geschiedenis van de dierenbeschermingswetgeving.
Volgens de Bordes is de gebrekkige handhaving een belangrijke oorzaak van de in haar ogen tekortschietende dierenbescherming.

De Bordes heeft in haar onderzoek onder meer gekeken naar de rechtspraak over de behandeling van dieren. Volgens haar heeft de rechter een kleinere bijdrage geleverd aan de invulling en uitvoering van de wetten dan door de maatschappij en de wetgever werd verwacht.

De Bordes bepleit de instelling van speciale rechtbanken, die zich bezig houden met dierenzaken. Bovendien moet de regelgeving worden vereenvoudigd. Volgens de promovenda zullen rechters vaker tot een veroordeling kunnen besluiten als de regels worden aangepast.
Bovendien zullen burgers en dierenhouders beter weten waar ze aan toe zijn bij eenvoudiger wetgeving.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    a hamstra

    Met bleker aan het roer zijn er geen nieuwe wetten nodig,Nu hij heeft beslist dat het niet beschermen word ,maar afschieten.

  • no-profile-image

    Boer

    Terecht moeten belangen van dieren en boeren beter beschermd worden. Is ook goed haalbaar, maar dan niet met de ene hand eisen stellen en de andere hand op de knip houden. Het zijn juist de organisaties die hoger welzijn en milieu prediken, die de schaalvergroting aanjagen. Zolang de boer zijn kleinere marge niet kan opvangen met hogere opbrengsten, is zijn enige uitweg stoppen of schaalvergroting. Beide komen voor en vullen elkaar goed aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.