Home

Achtergrond 278 x bekeken 2 reacties

Basis succes Bleker en Verhagen ligt in Brussel

De nieuwe bewindslieden Verhagen en Bleker op het ministerie van ELI maakten afgelopen nazomer een veelbelovende start als minister en staatssecretaris met verantwoordelijkheid voor onder meer de agrarische sector.

Bleker en ook Verhagen zijn qua helderheid van taal een verademing na voorganger Gerda Verburg. Hun effectiviteit en nut voor de agrarische sector moeten ze nog grotendeels bewijzen, al voelt het in de beleving van boeren en tuinders al meteen anders.

Hun succes zal vooral worden bepaald door hun optreden in de Europese overlegstructuren. De grote vraag daarbij zal zijn of Bleker en Verhagen er in zullen slagen om de aansluiting te hervinden bij de Europese hoofdstroom op landbouwgebied, ofwel bij de as Frankrijk-Duitsland. Lukt dat, dan zijn er deals te maken voor de Nederlandse land- en tuinbouw en zijn ongewenste effecten van beleid te verzachten. Met slim overleg was misschien zelfs een zachte landing voor de Nederlandse melkveehouderij mogelijk geweest.

De Nederlandse landbouwdiplomatie stond er lange tijd om bekend dat ze een goede neus had voor was ’Europa’ wilde en was dus ook perfect in staat daar op in te spelen. Hierdoor was het meestal wel mogelijk er in Brussel een redelijk goede regeling voor de sector uit te slepen.
Onder Verburg is die regelmachine grotendeels tot stilstand gekomen, vooral omdat de aansluiting met de Frans-Duitse as grotendeels verloren is gegaan. Hoewel daar al eerder druk op was komen te staan. Oorzaak is het te eigenzinnige Europa-beleid van een hele reeks van kabinetten, waardoor te weinig rekening werd gehouden met de belangen van de agrarische sector. Cees Veerman slaagde er ondanks het kabinetsbeleid toch nog in om enigszins aansluiting te houden met de Fransen en Duitsers. Onder Verburg ging dat niet meer.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ik denk dat je Veerman te hoog inschat, Klaas. Hij heeft meer verkwanseld dan ons lief is.

  • no-profile-image

    versteeg

    ikben het met vorige schrijver eens.moei praten maar voor de landbouw niet veel berijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.