Home

Achtergrond

Abab: resultaat vleesvarkenshouderij herstelt; voerwinst zeugenhouderij onder druk

Best – Ook accountantsbureau Abab verwacht dat vleesvarkenshouders over 2010 een iets gunstiger resultaat zullen boeken dan over 2009.

Abab verwacht dat de voerwinst in de vleesvarkenshouderij over het hele jaar uit zal komen op zo’n 67 tot 69 euro per aanwezig vleesvarkens ex btw. Eerder meldde ook accountantsbureau Gibo te verwachten dat het resultaat in de vleesvarkenshouderij iets beter uit zal komen dan over vorig jaar.
Abab verwacht dat de vleesvarkensprijs per kilo ongeveer 1,5 cent lager uit zal komen dan over 2009. De vleesvarkenshouders kopen echter biggen die een euro of vijf goedkoper zijn. De voerkosten pakken hoger uit.
Per vleesvarken gerekend komt Abab uit op ongeveer een euro lagere opbrengst als gevolg van de gedaalde kiloprijs. Van het voordeel van 5 euro van het goedkopere big blijft vier euro over. Met de gestegen voerkosten meegerekend blijft er ongeveer 2,5 tot 3 euro meer over per afgeleverd vleesvarken dan vorig jaar.

In de zeugenhouderij is de biggenprijs in het derde kwartaal van 2010 fors onder druk komen te staan. Over heel 2010 krijgen de zeugenhouders gemiddeld vijf euro minder voor hun biggen. De netto opbrengst per big zal € 37,50 ex btw per big bedragen, zo verwacht het accountantsbureau. Abab verwacht voor de zeugenhouderij een voerwinst van 475 tot 480 per zeug ex btw. Vooral de sterk gestegen voerkosten en de lage biggenprijzen hebben de voerwinst flink aangetast. De voerprijsstijging is ongeveer 50 tot 75 cent per 100 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.