Home

Achtergrond

70 procent zeugen Noordwest-Duitsland in groepshuisvesting

Fredericia - Ongeveer 70 procent van de zeugenstapel in het noordwesten van Duitsland is al ondergebracht in groepshuisvestingsstallen. Gerekend naar het aantal bedrijven beperkt het aandeel dat is overgeschakeld op groepshuisvesting zich tot 50 procent. Nog eens 30 procent is gedeeltelijk overgeschakeld.

Dat constateert de Deense varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter (LDS) aan de hand van een onderzoek over de ontwikkeling op de Duitse biggenmarkt dat het heeft uitgevoerd in samenwerking met het analysebureau Produkt + Markt.

Volgens LDS is het uitgaande van deze stand van zaken niet in het belang van Duitsland als de termijn voor de verplichte overschakeling op groepshuisvesting in de EU wordt verlengd. Deze conclusie moet tevens worden gezien tegen de achtergrond van het feit dat het noordwesten van Duitsland (dat wil zeggen de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein) een aandeel heeft van 52 procent van de totale Duitse biggenproductie en 64 procent van de vleesvarkensproductie. Los daarvan blijkt uit het onderzoek dat ook maar een kleine minderheid (13 procent) van de Noordwest-Duitse zeugenhouders zelf gelooft dat de overgangstermijn zal worden verlengd tot na 2012.

In Denemarken is eveneens rond de 70 procent van de zeugen ondergebracht in groepsstallen. Voor Duitsland als geheel wordt aangenomen dat 60 procent van de zeugenstapel in groepen kan worden houden. Dat cijfer is afkomstig van het Zentralverband der Deutschen Schweineproduktion (ZDS).

Of registreer je om te kunnen reageren.