Home

Achtergrond

Zweden beveelt arrestatie van WikiLeaks-baas

Justitie in Zweden heeft vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Julian Assange, oprichter en leider van de onthullingssite WikiLeaks.

De Australiër wordt beschuldigd van onder meer één verkrachting en drie gevallen van seksuele intimidatie. Alle incidenten zouden zich hebben voorgedaan in en rond Stockholm.

De arrestatie is bedoeld om Assange te kunnen verhoren over de beschuldigingen. De Australiër is tot dusver niet vrijwillig komen opdagen voor een gesprek, aldus aanklaagster Marianne Ny. De verblijfplaats van de 39-jarige Assange is onbekend. Zo nodig volgt een internationaal opsporingsbevel.

Zelf meent Assange dat de beschuldigingen zijn bedoeld om zijn werk als zogeheten klokkenluider te ontwrichten. Zijn website publiceerde vele tienduizenden geheime documenten, vooral over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dat leidde tot grote onvrede bij de Amerikaanse overheid om veiligheidsredenen. Zo zou hij Afghaanse burgers in gevaar brengen van wie op Wiki duidelijk wordt dat zij met de Amerikanen samenwerken.

Kritiek op WikiLeaks legt Assange naast zich neer. Volgens hem heiligt het doel de middelen. Hij vindt een transparante, controleerbare overheid en het naar buiten brengen van misstanden zwaarder wegen dan de nadelen. Zijn motto is, zoals hij dat in het Britse weekblad The Economist verwoordde: "Informatie die klopt, doet goed."

Sinds bekend werd dat Assange betrokken is bij WikiLeaks, heeft hij geen vaste woonplek meer. Naar eigen zeggen sliep hij op vliegvelden om te voorkomen dat Amerikaanse veiligheidsdiensten hem in handen kregen. Hij woonde onder andere in Tanzania, Kenia, IJsland en Zweden. Hij maakt daarbij onder meer gebruik van zijn netwerk van internetactivisten.

Ook de Nederlandse internetactivist Rop Gonggrijp is een kennis van Assange. De oprichter van de internetprovider XS4ALL is nauw betrokken bij WikiLeaks. Zo hielp hij in maart 2010 mee met het publiceren van videobeelden waarop te zien is hoe een Amerikaanse Apache-helikopter in 2007 achttien Iraakse burgers doodde.

Assange had deze zomer het plan in Zweden te gaan wonen, maar het land weigerde hem vorige maand een werk- en verblijfsvergunning. Begin deze maand meldde hij te overwegen asiel aan te vragen in Zwitserland.

WikiLeaks

WikiLeaks is eind 2006 opgezet. Volgens de organisatie staan er al meer dan een miljoen gevoelige documenten op de site. Iedereen mag stukken sturen naar WikiLeaks, maar een groep vrijwilligers besluit of de documenten worden gepubliceerd. De site neemt geheim, gecensureerd of anderszins vertrouwelijk materiaal aan als dat politiek, diplomatiek of ethisch gezien van belang is.

WikiLeaks krijgt de documenten op allerhande manieren aangeleverd, ook per post. Wie de bron is, wil de organisatie niet weten. Zodra dat toch duidelijk is, wordt die informatie vernietigd. Een team advocaten verdedigt de publicaties.

WikiLeaks is niet gerelateerd aan de digitale encyclopedie Wikipedia, hoewel de twee sites uiterlijk op elkaar lijken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.